Lansweeper neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Redjack over. Daarvoor telt het Vlaamse softwarebedrijf 15 miljoen euro neer. “Dit is het ontbrekende puzzelstuk.”
Redjack heeft een platform ontwikkeld waarmee bedrijven kunnen weten op welke apparatuur hun app wordt gebruikt en of die IT-omgeving en het netwerk veilig zijn. Het Amerikaanse bedrijf bouwde zijn technologie voor twee specifieke klanten, die het niet noemt, maar stelt dat het vertrouwen geniet van overheidsdiensten en Fortune 500-bedrijven.
Dankzij de overname kan Lansweeper, dat de IT-omgeving van zijn klanten in kaart brengt, een blinde vlek opvullen. “Wat je niet ziet, kun je niet beveiligen”, zegt CEO Dave Goossens. “Dit is het ontbrekende puzzelstuk. Onze tool controleert al hardware, software en gebruikers. Nu voegen we daar applicaties aan toe. We integreren de technologie van Redjack in die van Lansweeper, waardoor we aan onze klanten een volledig overzicht van hun infrastructuur en hun netwerk kunnen beloven. Dat is de meest cruciale stap in elke cyberbeveiligingsstrategie.”
‘Onze tool controleert al hardware, software en gebruikers. Nu voegen we daar applicaties aan toe’
150 miljoen apparaten
Lansweeper werd in 2004 opgericht in Grembergen, een deelgemeente van Dendermonde. Wat begon als een hobbyproject, groeide gestaag uit tot een aanbieder van een brede waaier aan IT-diensten, om nadien te evolueren tot een puur assetmanagementplatform. Sinds 2018 is het bedrijf in handen van Dovesco, het investeringsvehikel van de familie De Clerck, het management en enkele investeerders. In 2021 nam de New Yorkse durfinvesteerder Insight Partners een minderheidsbelang, toen het voor 130 miljoen euro bestaande aandelen inkocht.
De tool van Lansweeper controleert ongeveer 150 miljoen IT-apparaten, van meer dan 20.000 klanten, waaronder de chipmaker Nvidia, de multinational Nestlé, de verdelger Rentokil en het technologiebedrijf Siemens, naast overheden, banken, vzw’s en universiteiten. Het bedrijf telt 400 medewerkers, verspreid over zijn kantoren in België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Canada en de Verenigde Staten. Onlangs opende het softwarebedrijf ook een kantoor in Sydney, om van daaruit de Aziatische en Pacific-regio te bedienen.
Eigen middelen
De voorbije vijf jaar is Lansweeper erin geslaagd zijn omzet te vertienvoudigen tot recurrente omzet van ongeveer 100 miljoen euro. Dankzij de acquisitie zal het die magische grens vlot doorbreken. Dat is eerder uitzonderlijk voor een bedrijf dat nog nooit extern kapitaal heeft moeten aantrekken.
Net zoals de eerdere overnames van het Italiaanse Fing, het Britse RankedRight en het Canadese UmaKnow, gebeurde deze transactie – met een prijskaartje van 15 miljoen euro – volledig met eigen middelen. “Onze balans kleurt groen en we hebben een brutobedrijfswinstmarge (ebitda-marge) van ongeveer 30 procent”, zegt Goossens. “In onze volgende groeifase investeren we extra in sales en marketing om organisch te groeien, maar ook nieuwe acquisities worden niet uitgesloten. Tegen 2030 mikken we op een half miljard euro recurrente omzet.”