Lanoye is koning

Met een bewerking van Edward II voor Theater Zuidpool, een solotournee en een nieuw boek is Tom Lanoye deze weken incontournable in Vlaanderen.

Een van de najaarsproducties waarnaar het felst wordt uitgekeken, gaat op 4 oktober in première: Tom Lanoyes terugkeer naar het klassieke toneelrepertoire. Voor Theater Zuidpool wierp hij zich op Edward II van de zestiende-eeuwse toneelschrijver Christopher Marlowe, de voorloper van Shakespeare en de pionier van het koningsdrama. In het stuk verloopt de troonopvolging met amoureuze verwikkelingen, net zoals bij Shakespeare, niet zonder slag of stoot.

Het hoofdpersonage Edward II is een voorganger van de koningen in Ten oorlog, Lanoyes magnum opus dat twintig jaar geleden in première ging bij de Blauwe Maandag Compagnie. Dat waren zes koningsdrama’s, gespreid over drie voorstellingen of gecombineerd in één marathonzitting, geregisseerd door Luk Perceval. Bijzonder is dat in Edward II enkele acteurs meespelen, onder wie Peter Seynaeve, die destijds in Ten oorlog op de scène stonden. Ook multi-instrumentalist Mauro Pawlowski is weer van de partij, zeven jaar na zijn muzikale inbreng in Zuidpools versie van Macbeth.

Om de verjaardag van Ten oorlog te vieren, maakt Lanoye vanaf dit najaar een solotournee met een bewerking van dat stuk, dat in Vlaanderen toneelgeschiedenis schreef. Lanoye, die de tekst in vijfvoetige jamben schreef, declameert fragmenten eruit. Een herneming van Lanoyes soloversie van Ten oorlog wordt het niet: de schrijver ging opnieuw aan de slag met de verzen van Shakespeare.

En om de Lanoye-show te vervolledigen: eveneens deze week ligt zijn nieuwe roman, Zuivering, in de boekhandel. “Een hard en heftig boek voor harde en heftige tijden”, noemt hij het.

Edward II, vanaf 4 oktober bij Theater Zuidpool, daarna op tournee.

Ten oorlog, vanaf 1 oktober op tournee door Nederland en België.

Thijs Demeulemeester

Partner Content