LANKLAAR. UIT KLEI GEBAKKEN

Gevelstenenfabriek Vandersanden heeft zopas 850 miljoen geïnvesteerd in haar Limburgse vestigingen. De fabriek in Lanklaar wordt daarmee de grootste in haar soort in Europa.

Dank zij de modernizering en de uitbreiding van de kapaciteit in Lanklaar worden in het bedrijf momenteel 400 ton gevelstenen per dag geproduceerd. Volgens zaakvoerder Jean-Pierre Wuytack is dat een verdubbeling van de vroegere kapaciteit.

“Konkreet hebben we twee bestaande steenovens, die einde jaren tachtig in gebruik werden genomen, uitgebreid. Daarnaast hebben we in de loop van ’94 nog twee bijkomende ovens gebouwd. ” In Spouwen de tweede Limburgse vestiging van Gevelstenenfabriek Vandersanden gaat het volgens Wuytack om een vervangingsinvestering. Twee van de drie bestaande fabrieken worden daar met de grond gelijk gemaakt.

“De fabrieken in Spouwen dateren al van 1978. De eerste is eind november al voor de sloophamer gegaan. In de plaats komt nu een nieuwe vestiging die dubbel zo groot is als de oude. Zodra de nieuwe fabriek goed draait, zal ook nog een tweede oude fabriek vervangen worden. “

In Lanklaar werd in totaal 350 miljoen frank geïnvesteerd en in Spouwen bijna 500 miljoen. Spouwen kostte volgens Wuytack het meest omdat daar een volledig nieuw machinepark moest worden gebouwd. In Lanklaar konden de bestaande machines gewoon blijven. Alleen het aantal ovens en drogerijen werd verdubbeld of uitgebreid. “Voor Lanklaar betekent dat in feite een uitbreiding van het aantal arbeidsuren. In plaats van één post, hebben we nu twee posten van acht uren. Konkreet betekent dat in Lanklaar een bijkomende tewerkstelling van 13 mensen. In totaal werken we daardoor in Limburg en in onze vestiging in Hekelgem bij Aalst met ongeveer 90 arbeiders en 10 bedienden. “

De investeringen bij Vandersanden gebeurden volledig met eigen middelen. Je kan dan ook spreken van een gezond bedrijf, vindt Wuytack. “In 1993 zaten wij met een omzet van 974 miljoen. In 1994 halen we wellicht 1,17 miljard, een stijging met bijna 20 %. Bovendien zijn wij met een marktaandeel van 30 % in de sektor van de gevelstenen marktleider in België. Van alle gevels die in dit land opgetrokken worden, komt een vierde van de stenen van ons. “

1995 dient zich volgens Wuytack dan ook rooskleurig aan. Maar toch hangen er donderwolken in de lucht. “Zoals het er nu naar uitziet zijn we eind 1995 door onze kleivoorraden heen. We vragen al van in 1987 om een uitbreiding van ons ontginningsgebied. Maar heel de zaak is verwikkeld in een gewestplanmaterie. Als er niet snel een oplossing komt, zijn we verplicht om onze fabrieken gewoonweg te sluiten. “

JEAN-PIERRE WUYTACK (VANDERSANDEN) Aan stenen geen gebrek, aan klei echter wel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content