LANGS DE SNELLE POORT

Franstalig Brusselaar Benoît Coenraets vestigde zijn Fermetures Industrielles in het Vlaamse Moorsel en is daar méér dan tevreden.

Een zee van plaats hebben de arbeiders van de nv Fermetures Industrielles in Moorsel bij Aalst. Ze assembleren snelle poorten voor industrieel gebruik, onder de merknaam Dynaco. Het bedrijf maakt vandaag 1800 poorten per jaar, maar er is een capaciteit voor 12.000 poorten op jaarbasis. “Toen we in 1995 naar Moorsel verhuisden, hadden we 3300 m². Vandaag huren we 9000 m², en er is nog ruimte,” laat managing director Benoît Coenraets verstaan. “De markt van de industriële poorten groeit jaarlijks met een tiende. Wij mikken op een derde van de internationale markt.”

Snel, ondoordringbaar, weerbestendig, en zelfherstellend : het zijn de sleutelwoorden van het succes van Fermetures Industrielles. De poorten gaan open met een snelheid tot drie meter per seconde, en kunnen per etmaal tot 2000 keer worden geopend. Het materiaal is ondoordringbare PVC, wat zeer uiteenlopende toepassingen mogelijk maakt : van stofvrije ruimten in de geneeskunde, via vrieskamers in de voedingsindustrie, tot de metaalsector. Het zeil uit PVC wordt in een ritssluiting genaaid. De rits zorgt er voor dat het zeil, bij een stoot van bijvoorbeeld een heftruck, uit de gleuf geraakt. Maar door de eigen zwaarte glijdt de PVC weer in de gleuf. Aan die laatste toepassing, de zelfherstellende functie, sleutelde Benoît Coenraets bijna tien jaar. Hij nam er een patent op in 85 landen. Het zeil is bovendien bestand tegen rukwinden van 160 kilometer per uur.

Benoît Coenraets heeft naar eigen zeggen 60 % van de Belgische markt van industriële poorten. De export is goed voor twee derden van de omzet, en gebeurt voornamelijk binnen Europa. In eigen land monteert Fermetures Industrielles zelf bij de klant, en zorgt voor de dienst-na-verkoop. In het buitenland wordt met groothandelaars gewerkt. Die krijgen weliswaar een technische en commerciële opleiding in Moorsel.

Precies tien jaar geleden ontwierp Benoît Coenraets zijn eerste industriële poort. Vandaag zijn er reeds 6500 poorten geleverd. Vorig jaar was het bedrijf goed voor een omzet van 312 miljoen, gemaakt door 65 werknemers.

De van origine Franstalige Brusselaar is na twee jaar uiterst tevreden met de locatie in Moorsel. “Drie- en viertalig personeel is hier gemakkelijk te vinden. De streek kent een grote werkloosheid, en de huur van de gebouwen is vrij laag. 1997 wordt een consolidatiejaar, na de vele investeringen van de voorbije jaren. Maar vanaf 1998 gaan we opnieuw groeien.”

BENOIT COENRAETS (DYNACO) Met een unieke industriële poort mikken op een derde van de internationale markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content