LANGER VERS

NIEUWE PLASTICS.

In de toekomst kan een brood drie jaar vers blijven, dankzij een nieuw type van plastic zak. In supermarkten zal dit plastic gebruikt worden om voorverpakte voedingsproducten langer te bewaren. En wie een broodlunch meeneemt naar het werk, hoeft niet meer op uitgedroogde boterhammen te zitten kauwen. Dezelfde techniek kan ook toegepast worden om allerlei opslagplaatsen vrij te houden van onaangename geuren.

Drie onderzoeksgroepen hebben stoffen gevonden die, verwerkt in plastic zakken, de bewaringstermijn aanzienlijk verlengen. Hun aanpak van het probleem is evenwel verschillend.

ZUURSTOF.

Het Amerikaanse Cadillac Products in Troy (Mississippi) brengt een dunne film aan tegen de binnenkant van gewone plastic zakken. Deze film bevat Amsorb, een scheikundige stof die alle aanwezige zuurstof opslorpt. Het effect is even logisch als doeltreffend : bederf veroorzakende microben kunnen niet actief zijn zonder zuurstof.

Stoffen die zuurstof absorberen, zijn niet nieuw. In de verpakking van voedingswaren werden al eerder kleine zakjes met dergelijke chemicaliën gestopt, maar altijd bestond het gevaar op lekken met schadelijke en zelfs giftige gevolgen. De innovatie is nu dat de scheikundige stoffen geïntegreerd worden in een plastic film, zodat ze geen enkele invloed meer hebben op de inhoud van de verpakking.

LICHTSTRAAL.

Een andere chemische stof met zuurstof-opslorpende eigenschappen werd in Australië ontwikkeld door de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO). Dit goedje heeft dezelfde werking als Amsorb, maar beschikt over een bijkomende eigenschap. De stof blijft non-actief in het plastic, tot op het moment dat een lichtstraal met een welbepaalde golflengte het zaakje activeert ; pas dan worden de moleculen bedrijvig.

Dit betekent dat het plastic gefabriceerd, getransporteerd en opgeslagen kan worden zonder dat ook maar enige zuurstof geabsorbeerd wordt. Op het ogenblik dat het verpakte voedsel op het eind van een transportband in een doos verdwijnt, wordt de chemische stof met een lichtstraal actief gemaakt.

ETHYLEEN.

Het Australische bedrijf Warenhandels pakt het probleem nog anders aan. Hier worden eveneens chemicaliën vermengd in het plastic ; deze stoffen slorpen echter geen zuurstof op, maar wel ethyleen.

Alle fruit geeft ethyleen af bij het rijpen ; dit gas versnelt de rijping van ander fruit in de nabije omgeving. Wanneer het ethyleen opgeslorpt wordt, zal het rijpingsproces dus veel trager verlopen. Met deze werkwijze kan de bewaartijd van fruit, groenten en ook snijbloemen verlengd worden.

Dezelfde additieven in het plastic absorberen ook ammonia en watersulfide (de bekende geur van rotte eieren die verspreid wordt door bedorven voedsel). Volgens Warenhandels is dit soort plastic vooral geschikt voor gebruik in tropische en subtropische streken.

Cadillac Products Inc., 5800 Crooks Road, Troy, MI 48098-2830, USA ; tel. (00-1-810) 740.40.00, fax (00-1-810) 740.97.87.Bron : The Sunday Times, 29 juni ’97.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content