Landbouw laten groeien
De explosieve groei van de wereldbevolking (van 2,5 miljard mensen in 1950 naar 9 miljard in 2050) stelt grote uitdagingen aan de landbouwsector. Want vandaag gaat naar schatting 12 % van de wereldbevolking met honger slapen. En er moeten dus naar verwachting 2 miljard monden extra worden gevoed tegen 2050. De voedselproductie zal dan ook met 70 % moeten toenemen om de hele wereldbevolking te voeden.
De landbouwsector heeft dus nog altijd een glorieuze toekomst. Alleen zagen we dat niet in de prijzen van de landbouwgrondstoffen de voorbije jaren. Er zijn de steeds oplopende schommelingen in de oogsten door grotere variaties in het klimaat, die voor hoge toppen en diepe dalen zorgen in de prijzen van de landbouwgewassen. Momenteel zitten we in het dal. Van mais (830 dollarcent per bushel of 27,22 kilogram in 2012 naar 360 dollarcent vandaag) over palmolie (van 1175 USD per ton in 2012 naar 660 USD per ton vandaag) tot suiker (van 35,3 dollarcent per pound of 0,45 kilogram in 2011 naar 13,3 dollarcent vandaag). Al die landbouwgrondstoffen staan in de buurt van het laagste peil in vele jaren. En die bepalen dan weer in belangrijke mate de beurskoersen van de landbouwaandelen.
Monsanto en Syngenta praten
Het pessimisme bij analisten en traders is groot – zeer groot. En dat zien en horen we graag. In landbouw kan het snel keren. Vandaar de beslissing om het gewicht van de landbouw in de voorbeeldportefeuille weer te verhogen richting 15 à 20 %. Het keerpunt in de prijzen zou weleens van El Nino kunnen komen. De Australische en Amerikaanse autoriteiten waarschuwden onlangs dat er 60 tot 70 % kans is op dat natuurverschijnsel. Het fenomeen ontstaat als het water beduidend warmer is in het oostelijke deel van de Grote Oceaan en met passaatwinden richting Indonesië wordt gestuwd. Daarnaast wordt het warme water naar Zuid-Amerika teruggeduwd. Dan is El Nino een feit. Het natuurverschijnsel leidt doorgaans onder meer tot uitzonderlijke droogte (vooral in Australië tot Indonesië), maar ook tot zware regenval in delen van Latijns-Amerika. Het kan dus invloed uitoefenen op de prijs van onder meer palmolie, cacao, koffie en suiker.
We wilden de vijf aandelen in Syngenta die we hadden verkocht, lager terugkopen. Maar eind vorige week lanceerde het nieuwsagentschap Bloomberg het bericht dat Monsanto opnieuw gesprekken met de Zwitsers heeft aangevat. De koers van Syngenta veerde met 15 % op, want de besprekingen kunnen leiden tot een overnamebod. We wachten voorlopig af (rating 2A). Ook de posities in Asian Citrus (niet verhoogd vanwege een nieuwe gewasziekte), Tessenderlo Group (fantastisch turn-aroundverhaal) en Wilmar International (agribusiness) blijven behouden.
Een nieuwkomer in de voorbeeldportefeuille is het Duitse Suedzucker (zie p. 5). De voorbije twee jaar zag de grootste suikerproducent zijn koers te midden van groot pessimisme kelderen van 35 naar 10 à 11 EUR. Maar het toonde onlangs wel tekenen van herleving. Sipef (of een andere palmoliegroep) en Deere & Company houden we in de gaten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier