Land van belofte

Op 1 november strijkt minister-president Luc Van den Brande neer in Beijing. Het is het eerste contact tussen China en Vlaanderen op het hoogste niveau. Een handelsdelegatie reist mee.

Beijing, Shanghai, Jiangyin.

Vlaamse bedrijven doen het goed in China. Bekaert breidt de productie uit en tekende onlangs een tweede joint venture. Sibelcon houdt in hartje Pudong de vlag van de haven van Antwerpen hoog. Zeebrugge vindt in Tianjin een zusterhaven. Union Minière legt de eerste steen van een nieuwe fabriek. UCB stapt in een nieuwe joint venture. En dan zijn er natuurlijk nog de pioniers Shanghai Bell en Xian Janssen, vandaag de nummers 6 en 81 in de omzettop-500 van joint ventures in China, met een omzet van respectievelijk 20 miljard en 6,3 miljard frank.

Een van de “grote” Belgen in China is de staalkoordproducent Bekaert, die in 1993 de Chinese markt intensief begon te bewerken vanuit een vertegenwoordigingskantoor in Shanghai. Datzelfde jaar nog werd een joint venture-contract ondertekend, waarbij beide partners, Bekaert en de Jiangsu Wire Rope Group elk 50 procent van het kapitaal voor zich namen. Vrij vlug steeg het aandeel van Bekaert echter tot 90 procent. Zegt Geert VanHaver, general manager van China Bekaert Steel Cord Co., met een 200-tal werknemers : “Bij de ondertekening van het contract konden de staatsbedrijven nog vlot aan geld geraken. Dat veranderde toen de regering de geldkraan grotendeels dichtdraaide om de inflatie te bedwingen. De reden waarom Bekaert de meerderheid nam, was puur financieel. De relatie met de Chinese partner is zeer goed. Het opstarten van het bedrijf in 1995 is zeer vlot verlopen. We stonden er zelf versteld van. Ook op technisch vlak werden de kwaliteitsnormen gehaald. In het begin hadden we wel een imagoprobleem met onze Chinese klanten die moeilijk konden geloven dat producten van eigen bodem een even goede kwaliteit hadden als ingevoerde. Die hindernis hebben we echter snel overwonnen.”

Het gaat goed met China Bekaert. Volgend jaar moet de productie van 8000 ton in de fabriek in Jangyin, op 2 uur rijden van Shanghai, verdubbelen. Om dit te verwezenlijken werd er 30 miljoen dollar extra geïnvesteerd. De totale investering beloopt nu 100 miljoen dollar. Bekaert produceert in China alleen staalkoord voor verwerking in autobanden. Geert Van Haver : “De 10 grootste bandenfabrikanten ter wereld zijn in China aanwezig. Dat zijn onze belangrijkste klanten. Er is ook nog een gedeelte invoer, omdat we nog niet volledig aan de vraag kunnen voldoen. De markt blijft trouwens groeien.” Export, vooral naar Zuidoost-Azië, neemt zo’n 10 procent van de productie van China Bekaert op.

Onlangs stapte Bekaert in een tweede joint venture voor de productie van Dramix. Dit Bekaert-patent op basis van staaldraad wordt verwerkt in betonconstructies. Klanten zijn te vinden in de bouwsector. Partner in deze nieuwe joint venture is Shanghai Ergang, dat jaarlijks 700.000 ton stalen staven en 50.000 ton staaldraad produceert, goed voor een omzet van 183 miljoen dollar. Het bedrijf is een dochter van de Shanghai Metallurgical Holding Group, die op zijn beurt toebehoort aan het ministerie van de Staalindustrie.

De nieuwe joint venture werd Shanghai Bekaert Ergang Co. gedoopt en is voor 70 % in handen van Bekaert. Aanvankelijk zal het bedrijf zijn intrek nemen in gehuurde lokalen in Pudong, het nieuwe industriële centrum nabij Shanghai. 35 personeelsleden starten medio 1998 met de productie van 6000 ton Dramix. In een eerste fase wordt 8,5 miljoen dollar geïnvesteerd, later volgen uitbreidingsinvesteringn om andere soorten staaldraad te kunnen aanmaken.

HAVENVRIENDEN.

Tijdens de reis van Luc Van den Brande begin november worden de relaties tussen Vlaamse en Chinese havens verstevigd. Na de landing in Beijing rijdt de minister-president door naar Tianjin, een havenstad ten zuidoosten van Beijing, voor de ondertekening van een vriendschapsakkoord tussen de havens van Tianjin en Zeebrugge.

Antwerpen van zijn kant heeft al langer vriendschapsrelaties met Shanghai. In Shanghai, waar de nieuwe consul Patrick Nijs zo’n 200 landgenoten telt, gaat Van den Brande de Antwerp Maritime Desk officieel inhuldigen al is dat initiatief wel al een jaar geleden van wal gestoken onder de vleugels van Sibelcon, een joint venture tussen de Antwerpse rederij Ahlers en de haven van Shanghai. Sibelcon, gestart in 1994, is agent voor producenten van havenmateriaal (containerkranen en dergelijke), biedt hulp bij het indienen van aanbestedingen en dienst na verkoop, en verzorgt ook logistieke diensten zoals inlandse transporten, via Chinese onderaannemers. De Antwerp Maritime Desk organiseert cursussen, bundelt de inspanningen van de Antwerpse haven en haar bedrijven om promotie te voeren op de Chinese markt, en bracht in juni jongstleden het eerste nummer van de nieuwsbrief “Port of Antwerp” uit, in Engelse en Chinese versie, verstuurd naar 1700 bedrijven in de havensector.

BEDRIJVENCENTRUM.

Meer en meer Vlaamse kmo’s vinden alvast de weg naar Beijing, Shanghai, Jiangsu… Vanaf volgend jaar wordt het nog makkelijker : vanaf volgend jaar moet in Shanghai een bedrijvencentrum operationeel zijn, waar een 10-tal Vlaamse kmo’s een kant-en-klaar kantoor gezamenlijk office management en telefoniste/receptioniste incluis zullen kunnen huren voor een “aanloopperiode” van 1 of 2 jaar, én tegen een betaalbare prijs. Op de “reguliere” immobiliënmarkt loopt de huur van een kantoor en appartement voor een vertegenwoordiger in die miljoenenstad al gauw op tot meer dan 10.000 dollar per maand : een bedrag dat voor vele kmo’s een te hoge drempel vormt. Dat obstakel wordt dus uit de weg geruimd, en nu er ook drie bijkomende vestigingen van Export Vlaanderen komen in Jinan (provincie Shandong), Wuhan (Hubei) en Guangzhou (Guangdong), zouden Vlaamse kmo’s gemakkelijker de weg naar de Chinese markt moeten vinden.

Michel Lens

GEERT VAN HAVER (CHINA BEKAERT) In het begin hadden we een imagoprobleem bij onze Chinese klanten die moeilijk konden geloven dat producten van eigen bodem een even goede kwaliteit hadden als ingevoerde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content