Lakse wetgever geeft De Post vrij spel
De Post lanceert de PostBox, een dienst voor gecertificeerde e-mail. Daarmee zijn we een discussie over misbruik van een monopoliepositie rijker.
Met de start van de pilootfase van de PostBox deze week neemt BPG e-Services, een filiaal van de Belgian Post Group (zeg maar De Post), een aanzienlijke voorsprong op de concurrentie in gecertificeerde elektronische zendingen. De PostBox is vergelijkbaar met diensten als Yahoo of Hotmail, maar garandeert de identiteit van de afzender. Iedere Belg (en elk bedrijf) kan gratis zo’n e-mailadres aanvragen, maar moet zich daarvoor persoonlijk melden bij een “geaccrediteerde registratie-instantie”. In de pilootfase zijn dat postkantoren in Leuven, Sint-Pieters-Woluwe en Marche-en-Famenne. De garanties van de PostBox spelen echter enkel ten volle bij een verzending van PostBox tot Postbox.
Er zou voor dit soort diensten – en meer uitgebreide – al lang concurrentie zijn geweest als het wettelijke kader bestond. Het Leuvense Hypertrust bijvoorbeeld werd al in 2000 opgericht om gecertificeerde e-maildiensten aan te bieden, maar wordt nog aan alle kanten door de regulering – of het gebrek daaraan – gehinderd.
Om te beginnen is in de wet op de overheidsbedrijven uit 1991 een artikel geslopen dat aan De Post het alleenrecht op elektronische aangetekende zendingen in een administratieve en gerechtelijke context toekent. Hoogstwaarschijnlijk zal de EuropeseCommissie dat artikel eerstdaags onwettig verklaren. “Voor een bedrijf als Hypertrust wordt dat een erg belangrijke beslissing,” zegt professor JosDumortier van het Centrum voor Recht en Informatica van de KULeuven. Dumortier is lid van de adviesraad van Hypertrust.
Verder is het nog altijd wachten op de uitvoeringsbesluiten van de wet op de certificatiediensten van 9 juli 2001. Die wet vormt het echte kader voor de organisatie van betrouwbare elektronische transacties in België. De uitvoering is in handen van de administratie van minister van Economische Zaken CharlesPicqué ( PS), maar daar is nog geen witte rook te zien.
Het Belpic-project voor de elektronische identiteitskaart, dat elke inwoner een digitale handtekening moet bezorgen, zou ook de markt kunnen opentrekken, aangezien iedereen dan met zijn digitale handtekening zijn berichten zou kunnen authentiseren. Maar Belpic heeft vertraging opgelopen en vereist eveneens nog wetswijzigingen.
Het ziet er dus naar uit dat de PostBox ruim de kans zal krijgen om de markt te veroveren.
B.L. [{ssquf}]
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier