Laat die oliekraan maar dicht
De populariteit van bomen stijgt evenredig met de olieprijzen. Boomkweker Van Goidsenhoven wrijft zich dus in de handen.
Van de oliecrisis liggen de kwekers bij Van Goidsenhoven niet echt wakker. Voor bebossing in het algemeen is een langdurige oliecrisis een goede zaak. Jan Van Goidsenhoven: “Op die momenten gaat men uitkijken naar andere brandstof. Hout is een van de eerste alternatieven. Bij een prijsstijging wachten de boseigenaren het goede moment af en kappen dan massaal. De herbebossingsplicht noopt hen om nieuwe jonge boompjes aan te kopen. Daar vaart onze business natuurlijk wel bij.”
Jan Van Goidsenhoven is een van de zes zaakvoerders. De andere vijf zijn zijn ouders, twee broers en schoonbroer. Verder werken nog zeventien mensen in de boomkwekerij. De omzet beloopt 40 miljoen frank.
Van Goidsenhoven profiteert ook van zijn zeer gunstige ligging. In een straal van 20 kilometer rond Holsbeek wonen 600.000 mensen die tot de meest gegoeden van het land gerekend worden. In de residentiële wijken is tuinaanleg een bloeiende business.
De boomkwekerij heeft een lap grond van 70 hectare. Daar zijn de bomen blij mee, want die kunnen zo beter groeien, maar ook voor de ‘verzorgers’ heeft het zo zijn voordelen: alle bomenrijen zijn per tractor bereikbaar.
De specialiteit van Van Goidsenhoven is populier, een houtsoort die diverse industriële toepassingen heeft. De meeste goederenpaletten zijn bijvoorbeeld gemaakt uit populierenhout. Ook voor fruitkistjes wordt deze houtsoort gebruikt. En in Italië, de enige buitenlandse markt voor de boomkweker, is populier populair voor het fineren van meubelen.
Jan Van Goidsenhoven heeft in deze Week van het Bos wel een suggestie voor de beleidvoerders in ons land. Populieren worden door de overheden niet meer aangeplant. De ‘groene beweging’ wil meer variëteit in de bossen brengen. Nochtans is er een nijpend tekort en importeren we voor miljarden hout per jaar, zegt Van Goidsenhoven. Voor de boomkweker zouden de landbouwers hun ‘slechte’ landbouwgronden moeten bebossen met populieren. Dat gebeurt in Nederland op grote schaal. “In ons land stelt zich echter het probleem dat de landbouwers meer subsidies trekken voor het braak laten liggen van de gronden dan voor het aanplanten van bomen,” beweert Van Goidsenhoven. Van de Boerenbond verwacht de kweker hier geen heil.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier