La Tartine au Beurre

Het gegoede publiek uit Knokke blijft de klassieke Franse keuken trouw.

Knokke en omgeving is de kuststreek die de meeste miljonairs telt. Rijke mensen kunnen zich meer permitteren dan andere mensen. Logischerwijze zijn gegoede burgers op z’n minst een beetje culinair verwend en daardoor op zoek naar nieuwe thrills. Het merkwaardige is dat Knokke en omgeving die nieuwe culinaire sensaties niet bieden. Nergens anders aan onze kust vind je zoveel klassiek ingestelde eethuizen, waar de boter- en roomsausen welig vloeien. Daarmee is niet gezegd dat er geen goede restaurants zijn in Knokke. Dan denken we vooral aan Jardin Tropical, Esmeralda, Cedri, ’t Kantientje en Rubens.

Een nieuwkomer waar de klok bewust wordt teruggedraaid, is La Tartine au Beurre. Het cosy ingerichte restaurant, met bar en onvervalste Franse zinc, is te vinden op het gelijkvloers van een woonblok tegenover Beverly Screens, de enige cinema van Knokke-Heist. De eetzaal is landelijk elegant ingericht met eiken vloeren, en aan de zandkleurige muren hangen schilderijen met kokende kinderen.

De eetzaal is het domein van Thomas Van der Vreken. Deze geroutineerde jongeman was zeven jaar lang maître d’hôtel in de eens zo populaire Knokse brasserie Chez Jean. In de keuken staat broer Jérèmy, die onder meer ervaring opdeed in de Jardin Tropical. Thomas en Jérèmy kennen het Knokse publiek goed en stammen uit een horecafamilie. Hun ouders exploiteerden bekende zaken in Congo en in ons land.

La Tartine au Beurre heeft een Frans georiënteerde wijnkaart, met vooral keuze boven 30 euro en een zestal wijnen die per glas worden geschonken. De spijskaart is opgebouwd uit onvergankelijke Franse gerechten, waarbij nostalgische smaakbommen als garnaalkroket (18 euro), slakken met knoflook (15 euro), varkenspoot op z’n Frans (16 euro), onglet (middenrifspier) met roquefortsaus (22 euro) en, speciaal voor de Knokse rijkaards, aardappel met kaviaar (35 euro).

Wij bestelden twee voorgerechten: gemengde salade met gekonfijte gevogeltemagen, uitgebakken spek, pijnboompitten, broodkorstjes en een lekkere, zure vinaigrette (16 euro), en empire du soleil of Vietnamese nems en spiesjes met zoetzure saus (14 euro). Hoofdgerechten waren een flinke portie volgens de regels rosé gebakken kalfsnieren met oventomaat, gebraiseerd witloof, huisgemaakte frieten en sausen van twee soorten mosterd (23 euro) en drie in de boter gebakken slibtongen met waterkers, mayonaise en frieten (20 euro). Het glas werd gevuld met de suggestiewijn: een Chileense Sol de Fuego, Carmenere Cosecha 2003, een warm gekruide, mondvullende wijn waarmee vriendschap werd gesloten (25 euro).

In La Tartine au Beurre wordt smakelijk maar soms een beetje slordig gekokkereld, en de sfeer is Knoks gezellig.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content