LA NAMUR. BEHEERSTE RISICO’S
La Namur, specialist in kredietverzekering, kent de geheimen van de bedrijven. Dankzij haar filiaal, de SERC.
“De kredietverzekering is een erg specifieke aktiviteit, ” vertelt Guy Lammens, gedelegeerd bestuurder van La Namur – Assurances du Crédit. “Wij arbitreren het risico en werken nauw samen met onze verzekerden. Onze taak is het voorkomen en dekken van het risico van wanbetaling door de klanten van onze verzekerden. We werken op drie fronten : preventie, schadeloosstelling en rekuperatie. ” Om haar doelstelling te halen, steunt La Namur op de Société d’études et de renseignements commerciaux (SERC), een filiaal dat werd opgericht in de vroege jaren ’70. Enkel werkend voor haar moeder, verzamelt deze onderneming een maximum aan gegevens die La Namur dan toelaten haar aktiviteiten uit te oefenen met een minimum aan risico. De mensen van SERC (een zestigtal personeelsleden en gemandateerde experts in de diverse landen waar La Namur aktief is) verzamelen objektieve informatie (jaarrekeningen en balansen, gegevens van de RSZ,…) maar ook “inlichtingen” die vaak voortkomen van klanten van de kredietverzekeraar (over te late betalingen en dergelijke). SERC mag je met andere woorden een ekonomische inlichtingendienst noemen.
La Namur werd in 1946 gesticht en koncentreerde zich snel op de dekking van exportrisico’s. Het heeft zich niet tot de Belgische markt beperkt, want vanaf de jaren ’60 opende het filialen in Luxemburg, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Ierland. Geen wonder dat het nu ongeveer 70 % van zijn omzet in de uitvoer boekt. Die prestatie heeft het in 1987 de oscar voor de export van de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel opgeleverd. De jongste jaren waren erg moeilijk voor La Namur, dat in 1994 een omzet van 7 miljard frank boekte. “In de jaren ’80 keerden wij gemiddeld ongeveer 3 miljard frank per jaar uit aan schadegevallen. Van 1991 tot 1993 is dat bedrag gestegen tot 6 miljard per jaar. Ondanks die moeilijke tijd hebben we onze klanten altijd uitbetaald. Het is immers onze rol hen terzijde te staan wanneer ze problemen hebben. “
Met zijn 500 werknemers, die in de centrale zetel werken, is La Namur de grootste privé-werkgever van de hoofdstad van Wallonië. Het heeft 10.000 klanten en verzekert permanent 1200 miljard frank in zes landen. Twee derde van de klanten van zijn verzekerden zijn andere bedrijven, het overige derde bestaat uit partikulieren.
Dankzij de informatie die ze verzamelen over de financiële soliditeit van bedrijven in alle sektoren, hebben kredietverzekeraars een bevoorrechte kijk op het ekonomische weefsel. “We hebben eerst een verbetering van de ekonomische aktiviteit gemerkt in Groot-Brittannië en daarna in Frankrijk, maar nog niet in de Benelux, ” merkt Guy Lammens op.
Vorig jaar heeft La Namur haar krachten gekoppeld met die van het Duitse Gelring-Konzern Kreditversicherung AG, het kredietfiliaal van de Duitse marktleider in de verzekering van industriële risico’s. De groep die door beide bedrijven wordt gevormd, is de derde grootste kredietverzekeraar ter wereld, met vertegenwoordigingen in een tiental Europese landen. Het kapitaal van de NV Namur is nu voor 73 % in handen van Gerling en voor 27 % eigendom van stichter Jean Bastin.
“La Namur heeft altijd een duidelijk Europese visie gehad. In Gerling heeft het een komplementaire partner gevonden. De trend voor de volgende jaren wijst op de vorming van bondgenootschappen tussen verschillende kredietverzekeraars. ” Om de informatie nog beter te verwerken, zijn investeringen van zo’n 100 miljoen frank in de informatica voorzien. Er zullen nog meer investeringen volgen, om dankzij nieuwe kommunikatietechnologieën oordeelkundiger en sneller te kunnen beslissen. “Met de bedoeling het beste resultaat te krijgen tegen de interessantste prijs. “
G.V.d.N.
GUY LAMMENS (LA NAMUR) De kredietverzekeraar steunt op zijn “inlichtingendienst”, de SERC.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier