La Gourmandine

Wandelen en daarna lekker eten in een familiehotel in de Ardennen.

Wanneer de bladeren verkleuren en het in de bossen naar wilde paddestoelen begint te ruiken, gaan de gedachten naar de Ardennen. Daar, in het rustige dorpje Nassogne, namen de Vlaamse kok Paul Fourier en zijn Waalse echtgenoot Joëlle drie jaar geleden een bescheiden familiehotel over, met onder het dak zes landelijke kamers en, op het gelijkvloers, een gastronomisch restaurant. Om aan te geven dat lekkerbekken hier op het juiste adres zijn, kreeg het hotel-restaurant de naam La Gourmandine.

Vooral Vlamingen komen in de weekends naar Nassogne, dat te midden van een groene omgeving ligt met 155 kilometer uitgezette wandelroutes. Vanuit het dorp kan je excursies maken naar Saint-Hubert en Fourneau St. Michel, het Waalse Bokrijk.

Van al die frisse lucht en beweging krijgt een mens honger, en dan is er de keuken van Paul Fourier. Hij is niet de eerste de beste kok. Paul Fourier volgde beroepsschool in Brugge, kreeg een opleiding bij de toenmalige top (onder meer Michel Beyls en L’Ecailler du Palais Royal in Brussel) en was negen jaar lang chef-kok in het prestigieuze Château d’Hassonville (Marche-en-Famenne).

Wij kwamen op een rustige donderdagavond en werden vriendelijk onthaald. Wij dronken een glaasje wit op het terras, waar het houtwerk een laagje verf mocht hebben. Wij genoten van de mooie septemberavond en de rust, die op een vredige manier werd onderbroken door de kerkklok en de boer met zijn tractor.

La Gourmandine heeft een spijskaart met in heldere taal omschreven, persoonlijke bereidingen uit de Frans-Belgische keuken. In het jachtseizoen zijn klassieke wildbereidingen troef. Trekpleister is het ‘menu gourmand’ van vijf gangen, dat voor de aantrekkelijke prijs van 45 euro wordt geserveerd. Wij schreven ons in voor dit menu en lieten Joëlle de wijn kiezen. De kurk ging van een fles Les Roques VdP d’Oc van Jean-Marc Boillot. Deze sappige en intense rode uit Pic Saint Loup, die uit karaf werd geschonken, was zijn prijs zonder meer waard (28,50 euro).

Het menu opende met een zomerse velouté van bloemkool met gelei van tomaat en krab en blokjes gemarineerde parmaham. Na deze koude soep kwam gebakken ganzenlever op rabarbercompote met een bruine saus, verlicht met ciderazijn en groene peper. Ook dit gerecht viel in de smaak. Een stukje gegrilde zeebrasem volgde, opgediend met taboulé geparfumeerd met munt en gemengd met Provençaalse groenten, olijfolie en citroen. Opnieuw klonk de loftrompet. Voor het hoofdgerecht was het succulente vlees van kort gebakken duif uit Anjou gekruid met nootmuskaat. Het werd bloedend rood op het bord gebracht met gestoofde spinazie en chutney van abrikoos met vanille en xeresazijn. Ook hier werden de lippen afgelikt van genoegen. Carpaccio van ananas met basilicumsiroop en sorbet van limoen vormden het frisse, zomerse nagerecht.

In La Gourmandine moet u geen grote luxe verwachten, maar u wordt er vriendelijk bediend en u eet er van vakkundig bereide smakelijke producten, die zonder veel franjes op de borden komen.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content