Kwaliteit in de breedte
De Belgian Building Awards is in vijftien jaar uitgegroeid tot een van de belangrijkste architectuurwedstrijden in ons land. En er zit nog geen sleet op de formule. Integendeel, de jury was opgetogen over de kwaliteit van deze editie. De kandidaten doen aan zelfcontrole en het niveau is veel homogener dan in het verleden.
Tijdens een gala-avond op woensdag 5 maart werden de Belgian Building Awards (BBA) uitgereikt. De BBA, een organisatie van ImmoTrends, Top Bouw, De Belgische Architecten, Batibouw, de Confederatie Bouw en Bouwkroniek, is ondertussen al aan zijn vijftiende editie toe.
Een feesteditie dus en de jury was dan ook bijzonder verheugd over de sprankelende kwaliteit van de inzendingen. Dat bleek al bij de selectieronde. De kernjury (voorzitter Jan Bruggemans, professor-architect aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel, burgerlijk ingenieur Laurent Ney en burgerlijk ingenieur-architect Dirk Jas- paert) werd bijgestaan door Peter De Decker van Quetzal PD, Nobert Nellens van Saint-Luc Liège, Remy Schepens van Vitra en Patric Serverius van SD Worx. Hij selecteerde zeventien projecten in twee categorieën: residenteel en niet-residentieel.
De rode draad bij deze selectie: het zijn innovatieve projecten die de geografische, historische en duurzame context respecteren, zowel op het niveau van het programma, de technische aspecten, de gebruikte materialen, de structuur als op het vlak van de milieuvoetafdruk.
Twee winnaars in de categorie residentieel gebouw
Het hoge kwaliteitsniveau van de inzendingen viel ook op tijdens de bezoeken aan de geselecteerde projecten. De BBA is de enige jaarlijkse architectuurwedstrijd die oordeelt op basis van plaatsbezoeken. Tijdens de vorige editie was de jury teleurgesteld over de inzendingen in de categorie voor residentiële gebouwen. Geen enkele inzending beantwoordde toen aan de zeer precieze verwachtingen van de jury op het vlak van ruimtebesparing.
Dit jaar was de oogst wel zeer goed. Uit tien sterke kandidaten werden twee projecten geselecteerd: het Detroitgebouw van bOb Van Reeth (awg) in Amsterdam en het meer bescheiden project van sculp(IT)architecten in de Antwerpse Huikstraat.
De prijs in de categorie niet-residentiële gebouwen gaat naar de befaamde Luikse architect Bruno Albert. Na meer dan tien jaar van intens overleg heeft Bruno Albert met zijn project voor de stadswijk Mosaeforum in Maastricht een echte casestudy gemaakt voor architecten-urbanisten. Een uitgebreide reportage over deze projecten vindt u op de volgende pagina’s.
De jury bekroonde ook vier architectenteams met een nominatie. Verdickt & Verdickt Architecten reiken in hun serrewoning in Asse originele oplossingen aan om binnen een klassieke verkaveling een intelligente en betaalbare – 175.000 euro – woning te bouwen.
Het Transithuis in Oostende van Jonas Beckers en Matthias Verhulst is bedoeld om mensen in een crisissituatie een tijdelijk onderkomen te bieden. De jury nomineerde het project als voorbeeld van een bijzonder huisvestingsthema. Ook de inplantingskwaliteiten maakten indruk op de jury.
Sint-Gerardus in Diepenbeek van Holistic Architecture 50 I 5 is een ‘buitengewone’ school voor motorisch gehandicapte jongeren. Dit schoolgebouw is een mooi voorbeeld van een project waarbij structurele oplossingen (ruimtelijkheid, licht en leesbare lay-out) de kwaliteit op het vlak van architectuur, programma en beleving opkrikken.
Het Huis van de Mechelaar, een administratief centrum en stadswinkel, paalt aan het gotische stadhuis van Mechelen. Een zeer kwetsbare plek in een beladen historische omgeving. De jonge architecten Tomas Nollet en Hilde Huyghe reiken een hedendaagse oplossing aan die zich knap integreert in de historische context.
Internationale prijs voor baggersector
De Prijs Cultureel Erfgoed wordt toegekend op voorstel van de kernjury. Die award zet een sterke en duurzame actie in de schijnwerpers. Dit jaar gaat de prijs naar Barbara Van der Wee. Ze bekoorde de jury met haar werk en haar polyvalente deskundigheid als architecte-coördinatrice van de renovatie van het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel (Bozar). Deze renovatie is een te zeldzaam voorbeeld van een optimale synergie tussen de beslissingnemers in een grootscheeps project.
Tot slot bevestigt de International Award, die door alle partners van de Belgian Building Awards wordt toegekend, het opzienbarende internationale succes van twee Belgische marktspelers die wereldwijd erkenning genieten voor hun baggerexpertise: Jan De Nul Group en Deme. (T)
Door Philippe Coulée en Laurenz Verledens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier