Kwaliteit en innovatie verzoenen

WIE

Dave Allegaert (43)

WORDT

Manager kwaliteit en innovatie bij het AZ Groeninge in Kortrijk.

WAS

“In het begin van mijn carrière als verpleegkundige heb ik verschillende sectoren verkend: residentiële ouderenzorg, psychiatrie, acuut ziekenhuis,… Lange tijd werkte ik bij het UZ Gent, maar de voorbije tien jaar, een tussenstop in het Amsterdamse UMC buiten beschouwing gelaten, was het AZ Groeninge in Kortrijk mijn biotoop.”

WIL

“Het leuke aan mijn nieuwe functie is dat ik op een kruispunt tussen kwaliteit en innovatie zit. Dat is een boeiende combinatie. Kwaliteit behelst heel wat domeinen: de veiligheid van de patiënt, zijn tevredenheid ook, net als het efficiënt organiseren van het zorgproces. Het is geen overdrijving te stellen dat kwaliteit doordringt tot in de diepste vezels van een ziekenhuis. Een ander aandachtspunt is innovatie, een hot item de jongste tijd, maar eigenlijk iets waar we dagelijks mee bezig zijn. Iets onontbeerlijks ook, maar nieuwe innovatieve technieken invoeren betekent vaak ook dat we nieuwe risico’s in huis halen. Denk maar aan het hacken van bepaalde apparaten die binnen en buiten de ziekenhuismuren gebruikt worden. Daarover waken, betekent dat je een breed zicht over de hele organisatie moet hebben. Tegelijkertijd moet je kunnen terugvallen op een sterk team, maar ook openstaan voor de suggesties van patiënten, bezoekers en – in mijn geval – gelukkig ook 3000 gemotiveerde artsen en collega’s. Sprak ik al over een uitdaging ( lacht)?”

VRIJE TIJD

“Fietsen en zwemmen maken het hoofd leeg. Reizen ook, en bij elke reis zeker een ziekenhuis binnenlopen en ideeën meenemen hoort daarbij ( lacht).”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content