KUST. EEN HALVE METER TOERIST

De stroom toeristen die naar de Belgische kust trekt, wordt gemeten. Bedoeling : objektieve gegevens verzamelen over de toeristische aktiviteiten.

Een nieuw meetsysteem dat moet toelaten juistere informatie te verzamelen over de toeristenstroom in de Belgische kustprovincie, brengt alvast geen goed nieuws over de vier eerste maanden van ’95. Het verblijfstoerisme is, in vergelijking met ’94, met 2,6 % gedaald. Brugge moest zelfs een terugloop van 4,2 % inkasseren, het Westvlaamse hinterland beperkte de schade tot 1,4 %. De vakantiedorpen deden het, met een stijging van 11 %, dan weer opvallend goed.

Het nieuwe meetsysteem is, in opdracht van Westtoerisme en het Vlaams Kommissariaat-Generaal voor het Toerisme, uitgewerkt door het Westvlaams Ekonomisch Studiebureau (WES).

Tot nog toe werd er vooral heel wat afgekibbeld over het aantal toeristen dat de kustgemeenten en/of het hinterland met Brugge als centrum, aandeed. Gegevens werden dan ook vooral verzameld op basis van persoonlijke, en dus subjektieve, ervaringen van hoteliers, immobiliënmakelaars of VVV’s. De gegevens van het NIS (Nationaal Instituut voor de Statistiek) kwamen veel te laat binnen.

Daar is sinds begin dit jaar verandering in gekomen. Nu kan er, reeds veertien dagen na het einde van elke vakantiemaand, een precies beeld worden opgehangen van de overnachtingen en/of bezettingsgraad van de hotels, jeugdverblijven, sociale vakantiehuizen, vakantiedorpen, kampeerterreinen en huurvakantiewoningen. Uit informatie van wat het WES een representatieve steekproef noemt, zijn half juli, half augustus, half september en half januari exacte cijfers beschikbaar.

Het WES-meetsysteem is om twee redenen een vooruitgang. Om te beginnen zijn er nu echt konkrete, objektieve cijfers over het aantal toeristen dat in de kustprovincie floreert. Maar de resultaten van de metingen kunnen tevens worden aangewend door de toerismesektor zelf. Zo kunnen hoteliers nagaan hoe goed ze scoren in vergelijking met de konkurrentie of kan de bezettingsgraad een indikatie betekenen voor investeerders in verblijfsakkommodatie aan de kust of in Brugge.

Konklusies zullen in ieder geval moeten worden getrokken, zo meent WES. Immers, de Brugse hotels mogen dan nog steeds de hoogste bezettingsgraad van het land kennen, aan de kust is de rendabiliteit de voorbije jaren enkel maar gedaald. Indien de Westvlaamse toeristische sektor de terugloop van de laatste twee jaar een halt wil toeroepen, zal er meer nodig zijn dan promotie, zo meent het WES, dat, middels een Aktieplan Kust, hoopt op de kreatie van een speciaal fonds waaruit de badsteden kunnen putten om hun infrastruktuur én hun imago op te poetsen.

BELGISCHE KUST Nieuw meetinstrument stelt achteruitgang aantal toeristen vast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content