Kunt u mijn schildpad even uitlaten?
Het hoeven natuurlijk niet altijd honden te zijn die de vakantie vrolijk keffend in een luxepension doorbrengen. Uw kat, hamster of slang heeft ook wel eens recht op wat vrije dagen. Jan Bollen, hondenfokker van origine, doet het multidisciplinair. Gelijke rechten, nu!
J an Bollen (44) is een hondenfokker pur sang. Dat hadden ook zijn klanten begrepen, die hem steeds vaker vroegen om tijdens vakanties op hun loebas te passen. De doorsnee dierenpensions deugden niet, zo heette het. Bollen ging op prospectie uit en kwam geschokt terug. “Sommige zijn de naam pension onwaardig,” vindt hij. Daarop nam hij enkele dierenartsen en dierkundigen onder de arm, en besloot hij om zijn eigen hotel op te richten. Geen Fawlty Towers hier: Bollen wou het professioneel aanpakken.
Het eerste boekjaar realiseerde Dierenhotel Popendonk een schamele omzet van 435.000 frank. Vijf jaar later staat het hotel bekend als een van de betere pensions, met een omzet van ruim 4 miljoen frank. Momenteel kan er een zeventigtal honden (goed voor 90% van de omzet) terecht. Maar het hotel van Bollen staat ook open voor baasjes die het niet zo op honden begrepen hebben. Hij maakte plaats voor een tiental katten, kleine huisdieren zoals schildpadden, hamsters en konijnen, en sinds kort ook voor reptielen. Vijftien miljoen frank werd al geïnvesteerd. De komende vijf jaar komen er daar nog eens vijf bovenop. Het streefdoel van Bollen is om in 2005 een omzet van 10 miljoen te draaien. En gezien de toenemende vraag is dat een zeer realistisch streefdoel.
Popendonk moet geregeld klanten weigeren wegens plaatsgebrek. Dit jaar was de maand juli al in maart volgeboekt. Zeventig procent van de huidige klanten zijn buitenlanders, onder wie voornamelijk Nederlanders maar ook Engelsen, Amerikanen, Koreanen en Duitsers.
Jan Bollen biedt elk beestje een eigen, ruim hok en een aangepaste verzorging. Een grote hond bijhouden kost 450 frank per dag. Daar zit alles in: eten, verzorging, verwarming van de hokken (die het afgelopen jaar aanzienlijk duurder is geworden) tot en met een dagelijkse wandeling. Popendonk is bovendien een van de weinige pensions die uitgerust zijn met een centrale computer die de vochtigheid en de temperatuur regelt.
De nettomarge voor de exploitant is dan ook erg klein. “Ondanks de stijgende vraag is het een utopie te denken dat je in deze branche rijk kunt worden. Als je om die reden een dierenhotel opent, kun je er beter niet aan beginnen. Elke frank die je verdient, steek je er toch weer in. Alleen als je zielsveel van dieren houdt, kun je slagen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier