Kunstweekend in Brussel

© GF

MET ART BRUSSELS, INDEPENDENT, POPPOSITIONS EN YIA ZIJN LIEFHEBBERS VAN HEDENDAAGSE KUNST EEN HEEL WEEKEND ZOET IN BRUSSEL. EEN OVERZICHT.

Dit weekend loopt de belangrijkste hedendaagsekunstdriedaagse van ons land. Art Brussels is de aansteker van een massa kunstevenementen die de hoofdstad de komende dagen veroveren. Voor de tweede maal vindt de beurs plaats in Tour & Taxis – een heldere en sfeervolle locatie, zeker in vergelijking met de Heizel, waar de beurs vroeger liep. Vaste prik zijn de galeries van internationaal niveau, die zowel hedendaagse kunst als historische avant-garde uit de twintigste eeuw tonen.

Naast het event lopen tal van randinitiatieven. Dit jaar pakt de beurs uit met een zijproject van Jens Hoffmann en Piper Marshall. Beide curatoren tonen selecties van betekenisvolle objecten uit de collecties van kunstenaars, onder wie Robert Barry, Larry Clark, Joseph Kosuth, Kris Martin en Germaine Kruip. De expo is een belangrijke troef naast de traditionele lezingenreeks en de presentaties van de 145 galeries.

Art Brussels kreeg vorig jaar concurrentie van Independent, een kunstbeurs uit New York, die Brussel als eerste buitenlandse filiaal koos. Independent pakt het iets anders aan dan Art Brussels: het fungeert veeleer als een platform, dat door het jaar ook projecten opzet met zijn galeries. De komst van Independent heeft het landschap door elkaar geschud, en dat toont nog eens aan hoe aantrekkelijk Brussel is als draaischijf voor hedendaagse kunst – zowel voor galeriehouders, artiesten, adviseurs, curatoren als verzamelaars.

In de marge profiteren nog andere beurzen van het aanwezige koperspubliek, elk op hun manier. Zo is er het experimentele platform Poppositions in het ING Art Center, en de Young International Artists Art Fair (YIA), eveneens op de Kunstberg. Op de Zavel loopt Art Sablon, en dan zijn er de vele galeries die tentoonstellingen openen naar aanleiding van de beurs. Ook de verzamelaars komen in actie met particuliere evenementen in hun woning. Zo heeft Ronald Rozenbaum in zijn privéwoning in Elsene een ambitieuze expo opgezet over de mythische curator Seth Siegelaub. Olivier Gevart nodigt in zijn private kunstruimte Eté 78 drie verzamelaars uit, die een selectie uit hun collectie tonen.

Art Brussels, van 20 tot 23 april in Tour & Taxis in Brussel

Independent Brussels, van 19 tot 23 april in het Vanderborghtgebouw in Brussel

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content