Kunstdorp

© Diego Franssens

Als België één kunstdorp telt, dan is het wel Watou. Sinds jaar en dag trekt het plaatsje kunst- en poëzieadepten naar de afgelegen Westhoek.

Sinds twee jaar neemt de stad Poperinge de organisatie van het kunstenfestival Watou op zich. Na Chantal Pattyn, Benedicte Goesaert en Peter Verhelst nemen kunstenaar Koen Vanmechelen, curator James Putnam en poëziekenner Michaël Vandebril die taak op zich. Op basis van een internationale oproep selecteerde het trio een dertigtal kunstenaars uit binnen- en buitenland. Ze logeerden in de zomer van 2021 in het dorp en gingen er in dialoog met het landschap en de inwoners. Twintig van die werken vormen de rode draad door de editie van deze zomer, aangevuld met bestaande creaties en poëzie.

“Een kunstwerk dat in de openbare ruimte wordt opgesteld, moet esthetisch in dialoog treden met de omgeving en een plek voor ontmoeting creëren. Het stimuleren van kruisbestuivingen behoort tot het DNA van Watou”, vertelt James Putnam.

Ook Diego Franssens en Max Temmerman vinden deze zomer hun weg naar Watou. Samen vertaalden de fotograaf en de dichter hun visie over ons land al in hun gelijknamige boek Koninklijk circus (Borgerhoff & Lamberigts). Met hun scherpe, maar liefhebbende verzen en foto’s stimuleren ze de toeschouwer tot reflectie over een worstelende natie.

Watou 2022. Sense of Place, tot 4 september

Koninklijk circus, Gasthuiskapel in Poperinge, tot 4 september

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content