Kunst uit Wallonië
Quand soufflent les vents du Sud: zevenendertig hedendaagse kunstenaars die in Wallonië en Brussel werken, stellen tentoon in Luik.
Synergie: het woord wordt vaak misbruikt. Maar het is op zijn plaats in het kader van een interessante tentoonstelling van hedendaagse ‘Waalse’ kunst, waarbij partners als de BBL, de musea van Luik, de Franse Gemeenschap en enkele fanaten van de eigentijdse kunst elkaar hebben gevonden. Want ” Quand soufflent les vents du Sud” – zoals de titel van de expositie luidt – wil het werk tonen van zevenendertig kunstenaars, afkomstig uit alle generaties, sommigen geëerd in het buitenland (Charlier, Corillon, Muyle), anderen vooral erkend bij ons (Zurstrassen, Marthe Wéry, André Lambotte, de gebroeders Octave, Daniel Locus, Bob Verschuren), nog anderen slechts gekend in een kleine kring van liefhebbers.
De expositie biedt een uitgelezen kans om Waalse scheppende kunstenaars te ontdekken. Niet dat die artiesten een insigne met de Waalse haan dragen. Sommigen onder hen (zoals Babis Kandilaptis en Costa Lefkochir) zijn trouwens van nog verder uit het zuiden hier komen leven en werken.
Claude Lorent, die instond voor de selectie, heeft de verscheidenheid van de talen willen aantonen, de verschillen qua plastische uitdrukking, de interdisciplinaire kruisingen, de vragen die de artiesten opwerpen met hun schilderkunst, video-opnamen, metaalsculpturen, textiel, fotografie of nieuwe media.
Men zal onder meer de humoristische (en christelijke) basketbalkorf van Sylvie Ronflette weten te waarderen, de eendagsbalschoentjes van Marianne Ponlot, de gelegenheidsjurk van Cathy Peraux, de totempotloden en weefsels van Jean-Pierre Husquinet, de panoramische foto’s van het duo Felten-Massinger, de versneden doeken van Werner Moron. De werken – verdeeld over de Luikse zetel van de BBL en de zaal Saint-Georges – exploiteren emoties, bespiegelingen, zuiver estheticisme, het spelen met materialen, met woord en beeld.
Als toeschouwer kunnen we niet achter al die ingrepen staan, waarvan sommige te luchtig zijn, te ‘gratuit’. Maar we juichen het initiatief toe, de samenwerking tussen privé en overheid, en de bedoeling om dit universum te laten ontdekken door het grote publiek: de toegang is gratis en de catalogus waarin elke kunstenaar wordt voorgesteld, kost amper 200 frank.
BBL, rue Clémenceau, en Salle St-Georges, Féronstrée, Luik. Tot 30 januari. Inlichtingen: Tel. (04) 220.25.79.
Alain Delaunois
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier