Kunst of decoratie ?

Het boek Wonen & Leven in Brussel komt pas echt tot bloei in het tweede deel, waar interieurs geportretteerd en beschreven worden. Een rondleiding boordevol verrassingen.

Soms waan je je in een hallucinante wereld. Neem nu het huis van modestilist en journalist Laurent Dombrowicz en zijn vriend Franck Delmarcelle in de Brusselse Albertlaan. Vooral religieuze kunst en dito snuisterijen wedijveren om een bevoorrechte plaats in het somptueuze interieur. “Mocht men ons ooit Versailles aanbieden”, grapjast Laurent, “dan zouden we natuurlijk erg blij zijn, maar niet tevreden. We zijn eerder verliefd op simpele en eerlijke volkskunst dan op de hofkunst van vroeger.” Het resultaat van hun fascinatie en hun omzwervingen op Europese antiekmarkten vinden we terug in het deel Achter deuren en vensters in het royale kunstboek Wonen & Leven in Brussel. Kunsthistoricus en journalist Piet Swimberghe en fotograaf Jan Verlinde breien hiermee een boeiend vervolg aan hun succesboek Wonen & Leven in Vlaanderen uit 1995.

De inleiding over enkele Brusselse architecturale troeven en wijken kan zich niet helemaal loswurmen van een wat obligatoire indruk. Daarna barst het feest los. Zowat 40 interieurs worden, doorgaans voor het eerst, toegankelijk voor een breed publiek. Van een dominante stijl is geen sprake, maar dat maakt allicht ook deel uit van de rijkdom van een multiculturele omgeving. De fraaie uitgave wordt afgerond met een adressenlijst van hotels, cafés, restaurants en winkels met een boontje voor (binnenhuis)architectuur, kwaliteit en stijl. Lannoo/Terra, 208 blz., 1980 fr. .In dezelfde reeks, aangevuld met een focus op de ambachtelijke tradities in de stad, verscheen ook Wonen & Leven in Parijs, een huzarenstuk onder impuls van kustkenner en uitgever José Alvarez. Lannoo/Terra, 264 blz., 1980 fr. .We verwijlen in dezelfde sfeer met In de stad van de Britse binnenhuisarchitecte Tricia Guild. Helaas ontaardde dit werk in een kijkboek met schaarse teksten, waarin Guild vooral haar obsessie voor kleurcontrasten botviert. Enkel voor overtuigden. Van Dishoeck/Lannoo, 208 blz., 1595 fr. .Tot slot vermeien we ons in de rijke interieurs van Pieter Porters. Journalist Ivo Pauwels en fotograaf Luc Wauman brengen het werk van de rijzende ster nauwgezet in kaart. Dat Porters al faam verwierf met bloemschikkunst, blijkt uit zijn voorliefde voor het (soms overladen) decoratieve element in zijn werk. Heden en verleden, lokale en exotische tinten brengt hij samen. Porters durft. Lannoo/Terra, 160 blz., 895 fr. .

LUC DE DECKER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content