Kunst- en vliegwerk

Panamarenko is overal. Het lijkt wel of iedereen na zijn dood snel hommage- tentoonstellingen in elkaar heeft gebokst. De waarheid is dat alles al in gereedheid was gebracht om dit jaar zijn 80ste verjaardag te vieren.

De solotentoonstelling die tot 29 maart bij Galerie Keteleer in Brasschaat loopt, was al in augustus vastgelegd. Het is de eerste soloshow van Keteleer met een van de artiesten uit de stal van Galerie Deweer. Keteleer nam daar de kunstenaars en stock van over en zet die nu in de markt. Het toont een tiental werken van Panamarenko, van eind jaren 70 tot de jaren 2000. Het topstuk is een maquette van de iconische Aeromodeller (Zeppelin).

De familiecollectie van Deweer leent enkele belangrijke werken van Panamarenko uit, bijvoorbeeld de Donnariet en de IJsvogel, aan Campo & Campo in Berchem. Daar opent vandaag een grote Panamarenko-tentoonstelling, gecureerd door Hans Willemse. In de voormalige art-decocinemazaal zijn 80 tekeningen en 25 fantasierijke tuigen bijeengebracht. Sommige zijn te koop, andere blijven in privébezit. Naar aanleiding van de tentoonstelling wordt een nieuwe reeks edities gelanceerd, op basis van sleutelwerken van de grootste dromer van ons land.

Ook het S.M.A.K. plant vanaf 8 februari een gelegenheidsexpo rond Panamarenko’s werken op papier. Het eerbetoon is zeker op zijn plaats, want Panamarenko was voor Jan Hoet een sleutelkunstenaar, die heel vroeg is aangekocht.

Panamarenko, Around the world in 80 years, van 24 januari tot 22 maart bij Campo & Campo in Berchem.

Panamarenko, tot 29 maart bij Galerie Keteleer in Brasschaat.

Uit de collectie. Panamarenko (werken op papier), vanaf 8 februari in het S.M.A.K. in Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content