Kunst en antiek in Maastricht
Dit weekend opent TEFAF, één van de drukst bezochte beurzen voor kunst en antiek in West-Europa, de deuren in Maastricht. Een voorbeschouwing.
Met 195 tentoonstellende handelaars en antiquairs uit alle hoofdsteden van Europa en zelfs uit de Verenigde Staten, vormt The European Fine Art Fair (TEFAF) een interessant doel voor een uitstapje. De Nederlandse manifestatie, die plaatsvindt in hartje euregio, trekt immers heel wat exposanten uit de buurlanden (Engeland, Duitsland, België, Frankrijk, Italië enzovoorts) en een al even internationale kliënteel. TEFAF heeft de benijdenswaardige reputatie dat diverse Europese maar ook Amerikaanse en Aziatische musea er ‘inkopen’ komen doen.
Een sterk punt van TEFAF is de steeds erg aantrekkelijke selectie van Vlaamse en Hollandse ‘oude meesters’ uit de 16de, 17de en 18de eeuw. Dit jaar kunnen we er onder meer een ‘Portret van een edelman’ van Frans Hals bewonderen (bij Naumann), evenals een set gravures van Rembrandt (bij Artemis, Londen en Rumbler, Frankfurt). Een ‘Stilleven’ van Jean-Baptiste Chardin (bij Stair Santy Matthiesen), Duitse, Italiaanse en – uit een latere periode – ook Amerikaanse schilders zullen eveneens grote belangstelling wekken.
Naast de traditionele sectoren zoals porselein, zilversmeedkunst, meubelen en tapijten – die in Maastricht vaak op een zeer hoog niveau staan – krijgt de bezoeker ook volop de gelegenheid om een kijkje te nemen in de stands van de handelaars in oude boeken en verluchte handschriften. Zo kan er van dichtbij een ‘Histoire ancienne jusqu’à César’ bewonderd worden, gepubliceerd in Parijs in 1375 en geïllustreerd onder toezicht van een Franse hofschilder. Het boek zou ooit in het bezit geweest zijn van Karel V, de Duc de Berry en, in de 20ste eeuw, van steenrijke magnaten à la Hearst. Het werk wordt aangeboden bij Ferrini, een Amerikaans boekenhuis uit Ohio.
Wat de kunstwerken van de 20ste eeuw betreft, zullen de moderne schilders (Picasso, Magritte, Klee, Le Corbusier, Herbin of Liechtenstein) het waarschijnlijk uitstekend doen. Er is verder ook een ruime vertegenwoordiging van primitieve kunst uit Afrika, Oceanië en het Verre Oosten, naast een ruim aanbod in een sector die bijzonder goed in de lift zit, namelijk de grote juweelkunst. Bij het Londense Hancock valt een fraai halssnoer van kristal, platina en diamanten te bekijken dat door Cartier in 1920 gerealiseerd werd.
TEFAF Maastricht in het MECC van 18 tot 26 maart. Internet: http://www.tefaf.com.
ALAIN DELAUNOIS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier