Kunst aan de kust

Zomerreces kennen de Knokse galeries niet: de grote kleppers pakken uit met koopshows van hun smaakmakers.

In het eerste weekend van augustus breekt een belangrijke periode aan voor de Knokse galeries. De Nacht van het Zoute is de officieuze start van de kunstzomer, wanneer veel galeries hun beste namen van stal halen voor kooptentoonstellingen.

Samuel Vanhoegaerden opende pas een show ‘Instillations’ rond Fred Eerdekens, de Hasseltse hedendaagse artiest die bekend werd met zijn schaduwtekstkunstwerken. Hij plooit stukjes metaal tot grillige kronkels, die bij de juiste lichtinval woorden vormen met hun schaduw.

Ronny Van de Velde brengt in zijn galerie op de Zeedijk ‘7 Arts’, een tentoonstelling rond het gelijknamige Brusselse kunsttijdschrift uit de jaren twintig. De expo bevat enkel Belgisch en Nederlands werk, gemaakt tussen de jaren 1922 en 1928. Met onder meer onze modernistische toppers Karel Maes, Jos Leonard, Paul Joostens, Huib Hoste, Marcel-Louis Baugniet en zelfs René Magritte, met een heel vroeg werk uit 1923.

In Boon Gallery op de Kustlaan loopt ook een groepstentoonstelling, met René Magritte als centrale figuur. Boon heeft zes werken van de Brusselse surrealist kunnen strikken, naast andere moderne en hedendaagse meesters zoals Gerhard Richter en Pablo Atchugarry.

Guy Pieters, de machtigste galeriehouder van de badplaats, opende tentoonstellingen met Belgische toppers: Wim Delvoye, Pierre Alechinsky, Jan Fabre en Jean-Michel Folon. Van Wim Delvoye toont hij ‘Early Works’, vroege werken (1988-1993) uit zijn gasflessen- en voetbaldoelenreeks. Van Fabre haalde Pieters kevercollages boven rond het controversiële thema Belgisch Congo.

Patrick De Brock trapte augustus af met een minimalistische solo met recente werken van de Oostenrijker Heimo Zobernig. Mulier Mulier Gallery klopte deze keer aan bij de Belgische schilder Guy Van Bossche voor een solotentoonstelling, terwijl Geukens & De Vil de Brit Simon Callery uitnodigden voor een ‘Pit & Void Sequence’.

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content