Kuifje in Amerika bis
Kuifje is hot in de States. De reporter reisde er al naar toe in 1932 en nu krijgt de stripfiguur er ook een café. De Belgische restauranthouder Yves Jadot baat al zeven zaken uit in New York en hij wil binnenkort een Tintin Café openen.
Op Manhattan, tussen Times Square en de winkels van 5th Avenue, ligt het groene Bryant Park verscholen, een van de zeldzame plekken in New York waar te midden van het omringende stadsgewoel flaneren de regel is. Het is precies aan de rand van dat aanlokkelijke stukje groen, in 40th Street, dat een nieuwe tempel van de Belgische cultuur in 2012 ingehuldigd moet worden: een ruim Tintin Café met een ambitieus interieur.
Als er geen akkoord komt met Nick Rodwell, de directeur van de vennootschap Moulinsart en beheerder van de afgeleide rechten van het werk van Hergé, dan komt er een Belgian House met een gastronomisch concept dat dan meer in het teken staat van de Belgische driekleur.
Achter die twee projecten gaat een Belg met een atypische loopbaan schuil. Yves Jadot is een Brusselaar die in de jaren tachtig op zijn achttiende met enkele dollars op zak naar New York trok en zich in het hart van de Big Apple nestelde. De bescheiden en discrete selfmade man – intussen een veertiger – heeft goed geboerd in Amerika en hij heeft er nu zeven restaurants verspreid over Manhattan.
Vier van die etablissementen behoren tot de keten Petit Abeille, die in 1996 werd opgericht en gespecialiseerd is in typisch Belgische gerechten. De drie andere gaan een heel andere stijlrichting uit, met een Mexicaans restaurant dat Vamos gedoopt werd, de weelderige bar-lounge The Raines Law Room met zijn zeer hoog aangeslagen cocktails en de Jones Wood Foundry, een pub met een Britse sfeer.
De adresjes van Jadot zijn een zeldzaamheid in de jungle van New York en ze worden vaak bejubeld door de Amerikaanse pers. De Raines Law Room wordt geregeld vermeld onder de beste bars van de Big Apple. Ze worden ook druk bezocht door de lokale celebs, onder meer Leonardo Di Caprio, Justin Timberlake, Julia Roberts, Tim Robbins en Brooke Shields. Grof geschat zetten de zeven zaken die door de Belg gerund worden – hij is de hoofdaandeelhouder, maar er zijn ook andere investeerders – een omzet neer van 14 miljoen dollar, met een winstmarge van 15 procent.
Drie nieuwe projecten
Jadot begon from scratch en heeft nu 220 mensen in dienst, maar hij denkt nog niet aan ophouden. Hij heeft nog een aantal uitdagingen uitgestippeld, zoals het merk Petit Abeille een nieuwe dynamiek geven en op termijn vier of vijf bijkomende restaurants openen. Ook op korte termijn wil hij nog enkele dromen waarmaken in Manhattan.
Een eerste is de opening van een tweede bar-lounge in Church Street, in de trendy Tribeca-wijk, in december. Een bar helemaal in de lijn van de druk bezochte Raines Law Room, maar nu met twee verdiepingen, want “de vraag naar privéfeestjes explodeert”, zegt Jadot. De twee andere projecten zijn alleen bekend onder de codenamen Tintin Café en Belgian House.
“Het is de bedoeling om iets te creëren dat een combinatie vormt van restaurant, winkel en ontspanningsruimte”, vertrouwt Jadot ons toe. “Wat het Tintin Café betreft, hebben we onlangs een voorontwerp voorgelegd aan Nick Rodwell. Die was na onze presentatie heel enthousiast.”
“Met het Belgian House is het duidelijk de bedoeling om ons land te promoten met een 100 procent Belgisch concept.” Een restaurant in brasseriestijl met 90 zitplaatsen, een coffeeshop gewijd aan een grote Belgische chocolademaker, een loungeruimte waar cocktails op basis van jenever geserveerd worden, een beer terrace met een keuze uit 101 Belgische bieren, een kunstgalerie met Belgische kunstenaar en personeel dat gekleed wordt door een jonge Belgische stylist en dat zich beweegt tussen de meubels en fauteuils van een van de grote Belgische interieurzaken.
Om al die projecten tot een goed einde te brengen, heeft Jadot zich verzekerd van de diensten van de architecte Delphine Mauroit, een Belgische die afstudeerde aan het Instituut Victor Horta in Brussel en nu al enkele jaren in New York woont. Zij heeft onder meer het design verzorgd van het hotel Andaz op Wall Street, maar vooral ook het schitterende decor van de cocktailbar The Raines Law Room.
Voor het Tintin Café heeft Mauroit al de unieke architectuur van het gebouw in 40th Street opgesnoven. “Zeer Belgisch, iets van Horta, met marmer, zuilen en hoge plafonds”, volgens Jadot. Mauroit heeft een luchtig en verfijnd universum op papier gezet. Het pronkstuk in de ruimte van 1200 vierkante meter, op drie verdiepingen wordt een enorme draak die zo uit De Blauwe Lotus gestapt komt en over de winkel, de bar en de mezzanine troont.
“No comment”
Moulinsart, dat de afgeleide rechten van het werk van Hergé beheert, wil geen commentaar geven op het project in New York. Directeur Nick Rodwell wil de onderhandelingen met Jadot bevestigen noch ontkennen. Hij houdt het op een no comment en concentreert zich op Het Geheim van de Eenhoorn, het eerste deel van de nieuwe filmavonturen van Kuifje dat in de herfst uitkomt.
“Toegegeven, er is nog niets getekend en de discussie tussen de advocaten neemt heel wat tijd in beslag”, zegt Jadot. “Maar ik ben erg optimistisch dat er ooit een Tintin Café de deuren opent in New York. Als dat niet in de buurt van Bryant Park is, dan vinden we een andere plek om dat project te voltooien. In dat laatste geval zou er een Belgian House ingericht kunnen worden in 40th Street, want dat is een project dat ook kan opgaan in de plaatselijke architectuur.”
FRÉDÉRIC BRÉBANT IN NEW YORK
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier