KS-SUPERCLUB

Leo Delcroix spilfiguur.

Op 28 november 1989 kochten de Kempense Steenkoolmijnen ( KS) 900.000 Superclub-aandelen van Maurits De Prins. De rol die gewezen minister Leo Delcroix (CVP) in deze koop heeft gespeeld, vormt één van de cruciale vragen in het gerechtelijk onderzoek ter zake. Delcroix heeft tot op heden steeds volgehouden dat hij het verhaal van de aandelenkoop vernam via de pers op 15 maart 1990, zes maanden nadat de onderhandelingen daarover tussen toenmalig KS-baas Thyl Gheyselinck en De Prins waren gestart.

Nieuwe getuigenissen wijzen evenwel erop dat Delcroix, in die tijd secretaris-generaal bij de CVP, een centrale rol heeft gespeeld bij deze koop die de belastingbetaler 1,35 miljard frank kostte. Zegt een totaal onbesproken, jarenlange intimus van De Prins : “Tijdens de onderhandelingen met Thyl Gheyselinck telefoneerde Leo Delcroix dikwijls met De Prins om te zien hoe de gesprekken over de aandelenverkoop verliepen. Hij volgde de onderhandelingen van zeer nabij op.” Een verklaring in die aard werd door deze getuige ook bij het Hasseltse parket afgelegd, maar Delcroix werd daarover tot op heden niet ondervraagd.

Ook toplui van de vroegere KS hebben het over de “stilgehouden, maar nauwe contacten tussen Delcroix en Gheyselinck. “Na zijn vertrek bij KS was Thyl Gheyselinck geregeld te gast bij Leo Delcroix in Genk,” is de eenstemmige verklaring van drie voormalige KS-toplui. En ook Jan Maes, ex-financieel directeur van Superclub, wijst deze week in het weekblad Humo op de cruciale rol van Leo Delcroix in deze affaire.

Leo Delcroix ontkent evenwel de aantijgingen. “Allemaal leugens,” reageert de CVP-politicus. “Gheyselinck is voor zover ik mij herinner maar één keer bij mij op bezoek geweest.” Thyl Gheyselinck van zijn kant was niet voor reactie bereikbaar.

Hasseltse onderzoekers wachten intussen al maanden op de toelating om naar Londen te vertrekken voor een rogatoire missie. Ze willen er meer te weten komen over de Britse EMB Designs ltd de postbusvennootschap bij Jeffcote & Donnison ltd aan de Londense Lumleystreet 1 die een gedeelte van het KS-geld zou hebben ontvangen. Bij Jeffcote & Donnison waren tientallen nepbedrijven gevestigd waarlangs De Prins zijn activiteiten ontplooide. De centrale rol die deze duistere firma’s speelden in de affaire is nog steeds onopgehelderd. En sommigen willen dat blijkbaar zo houden.

LEO DELCROIX (CVP) Nieuwe getuigenissen wijzen erop dat de CVP-politicus een centrale rol speelde bij de verkoop van Superclub-aandelen aan KS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content