Kredietverzekeraars promoten gedragscode

Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De kredietverzekeraars promoten vanaf deze maand een gedragscode die de relatie en de communicatie met de verzekerde bedrijven moet verbeteren.

2008 en 2009 waren moeilijke jaren voor de kredietverzekeraars. Als gevolg van de financiële en economische crisis zagen ze zich genoodzaakt kredietlimieten in te trekken of te annuleren, sommige landen of sectoren werden zelfs helemaal taboe. In een groot aantal gevallen gebeurde dat zonder goed te communiceren met de klanten.

“Er moest iets gebeuren om het vertrouwen tussen de kredietverzekeraars en de kredietverzekerde bedrijven te herstellen”, zegt Jean-Louis Coppers, gedelegeerd bestuurder van kredietverzekeringsmakelaar Crion. Coppers richtte een denktank om een gedragscode te ontwerpen naar het voorbeeld van de banksector. Daarbij werden vier doelstellingen gehanteerd: meer transparantie, een betere communicatie, een professionalisering van de sector en een grotere duurzaamheid.

Eerst zaten vertegenwoordigers van bedrijven, federaties en academici samen. “Vooral de bedrijfswereld was gefrustreerd. Die wilde een voortrekkersrol”, zegt Coppers. “We kozen van bij het begin voor zelfregulering, een gentlemen’s agreement tussen beide partijen. We beseften dat je niet alles wettelijk kunt vastleggen. Maar de bedoeling was wel de aanzet te geven tot een attitude- en mentaliteitswijziging.”

De kredietverzekeraars reageerden positief. “Wij zien het als een manier om tot een kwaliteitslabel in de sector te komen”, zegt Frederik Devooght, head of account management van kredietverzekeraar Atradius.

Na enkele fusies zijn er nog drie grote, internationale spelers in de kredietverzekering: Coface, Euler Hermes en Atradius. In België ook Delcredere. De voorbije weken kwamen deze bedrijven overeen om de gedragscode te aanvaarden en zelfs te promoten.

“Het is goed dat het initiatief uit onverdachte en neutrale hoek komt”, stipt Gert Lambrecht, sales director van Coface Belgium, aan. “Een gezamenlijk initiatief van de kredietverzekeraars zou nooit die credibiliteit hebben. De finale versie van de gedragscode biedt bovendien een goed evenwicht van rechten en plichten, niet alleen van de kredietverzekeraars maar ook van de verzekerde bedrijven (zie kader).”

“Wij willen de basisprincipes van de gedragscode echt uitdragen”, beklemtoont Francis Jespers, commercieel directeur van Euler Hermes. “Positief is dat de code ook rekening houdt met onze frustraties. Het kan niet dat een kredietverzekeraar een kredietlimiet van 600.000 euro op een bepaald bedrijf moet hanteren terwijl de jaaromzet amper 800.00 euro bedraagt. Dan creëer je een luchtbel, waardoor wij het reële risico niet kunnen inschatten. Als bedrijven dat spel correcter spelen, krijg je een win-winsituatie.”

Head of sales Jean-Paul Steenbeke zegt dat Delcredere de gedragscode onderschreven heeft “omdat we er veel in terugvinden dat we in ons dagelijks beleid toepassen: goede communicatie en weten welke risico’s je effectief in de boeken hebt. Wij bekijken risico’s geval per geval. Delcredere is de klanten ook tijdens de crisis blijven ondersteunen en dat heeft ons geen slechtere resultaten opgeleverd dan onze collega’s. Als de gedragscode wordt uitgevoerd, levert dat de sector veel tevreden klanten op.”

Geen contractbijlage

De kredietverzekeraars zijn wel bekommerd over de mate waarin de gedragscode gedragen wordt door de markt. “Dit is het initiatief van één makelaar”, zegt Lambrecht. Het is van belang dat alle makelaars meegaan in het verhaal.” Volgens Coppers heeft Crion het initiatief gefaciliteerd, maar is het resultaat het werk van de denktank. “De beroepsvereniging van de makelaars heeft in elk geval te kennen gegeven dat zij de gedragscode onderschrijft. Er zijn altijd wel mensen die niet meedoen, maar intussen is de aftrap gegeven.”

De gedragscode wordt niet ondertekend en als bijlage bij elk nieuw contract gevoegd. Ze vormt dus geen onderdeel van de polis. Volgens Lam-brecht van Coface waren noch de kredietverzekeraars noch de bedrijven daartoe bereid “omdat je dan in een juridische context terechtkomt. Juristen gaan zich dan buigen over de tekst, wijzigingen voorstellen en voor je het weet, blijft er niets meer van over.”

“Het is een moreel engagement dat we hard willen maken”, zegt Francis Jespers van Euler Hermes. “Maar als je dat juridisch betonneert, dreig je van een kale reis terug te keren. Het zou te veel een juridisch discussiepunt worden. Een kredietverzekeringscontract is al een heel ingewikkeld document. Ik denk dat het beter is om de principes uit te dragen en het initiatief bekend te maken in de buitenwereld.” De implementatie van de code wordt ook jaarlijks opgevolgd en geëvalueerd. Dat resulteert in de publicatie van een jaarrapport.

De grote vraag is natuurlijk of zelfregulering het vertrouwen in de sector kan herstellen? “Zelfregulering heeft alles te maken met vertrouwen”, zegt Steenbeke (Delcredere). “Als het vertrouwen beschaamd wordt, werkt het niet. U mag niet vergeten dat de crisis van 2008 uitzonderlijk zwaar was. Sindsdien hebben we al minicrises gekend en telkens heeft de sector zijn rol gespeeld. Wij kunnen het ons niet permitteren om op korte termijn weer het vertrouwen te beschamen.”

Coppers vindt dat er meer aandacht moet zijn voor de positieve aspecten van een kredietverzekering. “De kredietverzekeraars zijn te bescheiden. Ze hebben tijdens en na de financiële crisis toch aanzienlijke verliezen op zich genomen en daar komen ze onvoldoende mee naar buiten. Vier vijfde van de kredieten in België zijn leverancierskredieten en slechts een vijfde bancaire kredieten. Maar terwijl de banken zich sterk profileren, zijn de kredietverzekeraars nauwelijks zichtbaar.”

De kredietverzekeraars promoten de gedragscode individueel bij hun klanten en op hun website. Maar ze gaan ze ook gezamenlijk ondersteunen via een communicatiecampagne. Het is de eerste keer dat de kredietverzekeraars samen communiceren. Bovendien zijn er plannen om de code uit te voeren naar andere Europese landen. Initiatiefnemer Crion is een onderdeel van de internationale verzekeringsgroep Aon en wil via zijn zusterbedrijven het ijzer smeden terwijl het heet is.

PATRICK CLAERHOUT

” De kredietverzekeraars zijn te bescheiden. Ze hebben tijdens en na de financiële crisis toch aanzienlijke verliezen op zich genomen en daar komen ze onvoldoende mee naar buiten” Jean-Louis Coppers (Crion)

“De bedoeling was de aanzet geven tot een attitude- en mentaliteits-wijziging” Jean-Louis Coppers (Crion)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content