Krappe deadline, geen excuses

De federale overheid transparant maken voor de burger? Er zijn eenvoudiger taken.

De nieuwe voorzitter van het directiecomité van de Federale Overheidsdienst Informatie- en Communicatietechnologie ( Fedict) heeft geen politieke kleur. Als Jan Deprest (39) al een etiket heeft, komt het van zijn vorige werkgevers: dertien jaar consultant in systeemintegratie en business process management bij wat nu Accenture heet, en drie jaar topman bij Siemens Business Services, de organisatie waaraan de Vlaamse administratie haar informatica heeft uitbesteed. Hij rapporteert aan minister van Ambtenarenzaken Luc Van den Bossche ( SP.A).

Zijn federale overheidsdienst is de kleinste van het lot, amper een vijftigtal mensen. Dat is omgekeerd evenredig met de omvang van zijn taak: 66.000 federale ambtenaren een infrastructuur geven waarop e-government kan draaien. “Elke overheidsdienst blijft verantwoordelijk voor zijn eigen informatica,” sust de handelsingenieur uit Deinze. “Wij moeten ervoor zorgen dat die processen transparant worden voor de burger.”

In de Wetstraat 51 oogt de verf nieuw, sollicitanten lopen af en aan, naast de lift hangt een organigram met de vacatures. “Je kunt hier 24 uur per dag werken, maar mijn kinderen ( nvdr – een zoon van elf en een dochter van acht) herkennen me toch nog,” lacht hij.

Genealogie is zijn hobby. Ondanks veel bonhomie en een rake kwinkslag legt deze doorgewinterde projectmanager de lat hoog. Over zes maanden moeten zeven bouwstenen klaar zijn: een unieke identificatie van personen en van ondernemingen, een federaal netwerk ( FedMan, is er al), een federale portaalsite, de elektronische identiteitskaart, een messaging-systeem, en een beveiligingsinfrastructuur. En over een jaar moeten 25 toepassingen draaien en bij het publiek bekend zijn. “Dat de regering in 2003 afloopt, maakt het niet gemakkelijker,” geeft hij toe. “Maar schrijf nu al maar op, dat je dat nooit van mij als excuus zal horen.”

B.L. [{ssquf}]

Naam: Jan Deprest (39).

Wordt: voorzitter van het directiecomité van de Federale Overheidsdienst Informatie- en Communicatietechnologie.

Vrije tijd: genealogie.

Zijn overheidsdienst is de kleinste van allemaal, maar moet wel 66.000 ambtenaren een infrastructuur geven waarop e-government kan draaien..

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content