Kraaknet uitpakken

Gekreukte hemden en een pak dat er niet uitziet: ze kunnen een overzeese trip flink in de war sturen. Fabrikanten van stoffen en reiskoffers doen er dan ook alles aan om de plooien glad te strijken.

“Neen! Niet de telefoon, niet nu! Met Janssens, goedemiddag. (Waar liggen die hemden? Ik weet zeker dat ik ze had klaargelegd.) Jazeker, dat dossier wordt met de grootste zorg behandeld. (Waarom wil die koffer nu niet opengaan?!) Zeker, zoals afgesproken, volgende week bellen wij u. (Ik kan toch moeilijk zonder hemden vertrekken. Wat! Is het al zo laat…?!)

Taferelen die geen uitleg hoeven. Iedereen kent ze wel. Verbaast het u dat u op uw bestemming aankomt met een hoop gekreukte spullen? Akkoord, de meeste (luxe)kamers beschikken over een strijkset, en soms zal u een gewillig kamermeisje bereid vinden de taak snel van u over te nemen. Maar meestal hebben zakenreizigers weinig tijd. En net als het écht snel moet gaan, wil die vervelende kreuk niet uit uw beste jasje. Kan dat verholpen worden? Jazeker.

Een snelcursus inpakken helpt u al aardig op weg. Zelf maak ik eerst stapeltjes op bed met al het in te pakken goed. En dan spreid ik mijn mooiste jasje dichtgeknoopt op bed en leg ik over het onderste gedeelte de bovenkant van mijn pantalon. Half geplooide truien en opgevouwen hemden komen op het jasje en de pantalon te liggen, zodat ik even later de mouwen van het jasje en de onderkant van de pantalon al kan dubbel plooien. Meestal steek ik sokken tegen de kraag en pas dan sla ik het onderste gedeelte van het jasje om tegen het stapeltje kleren dat dan als bumper tegen mogelijke kreuken gebruikt wordt. Dat kan in om het even welke koffer, zelfs in een grote (zachte) reistas (liefst op wieltjes). Te moeilijk? Dan is het misschien toch handiger om hulp te zoeken bij de koffer zelf.

Uiteraard hebben kofferfabrikanten over het probleem hun hoofd gebroken – nog voor wij er allicht aan toe waren. En wie uit het wereldje u ook belt: allemaal zeggen ze dat wie goed inpakt, zijn bagage na de reis weer kreukvrij kan bovenhalen. Of u nu pakt in hardeschaalkoffers genre Oyster (van Samsonite), Airtec (van Carlton) of Volume (van Delsey) of in hun zachte varianten… het speelt geen rol.

Rimpelloze koffers

En toch. Veeleisende reizigers – niet het minst zakenmensen – blijven een belangrijke markt voor reiskofferfabrikanten. Samsonite bijvoorbeeld heeft vrij recentelijk de 600 Series Streamline uitgebracht, en wel voor een rimpelloze reis, zo meldt de persmap. Streamline is een reeks koffers waarin zelfs een smoking of galajurk een verre vliegtuigreis overleeft. In zowel de koffers als de uprights zit een innovatie: een deur die als opbergcompartiment functioneert. Het gaat dus om een apart afsluitbaar vak met kapstok en vouwstaaf waardoor kreuken absoluut vermeden worden. Samsonite heeft het over de kreukvrije zone, speciaal gemaakt voor delicate stukken. De lijn omvat onder meer diverse kledinghoezen (sowieso fel in trek bij zakenreizigers omdat ze mee de cabine in mogen). In de Hanger Pack kunt u één of twee kostuums kwijt, in de Airmate gaan er al vier. De Quick Drive loopt op wieltjes en kan zwaardere pakken en schoenen opbergen; een uittrekbare stang fungeert hier als ophangsysteem voor de geïntegreerde hoes. De Men’s/Ladies-hoes is extra lang (128 cm) en leent zich het best voor avondkleding. Omdat het oog ook wat wil, worden deze series onder meer gemaakt in de trendy kleurcombinaties zand/chocolade en zwart/zwart.

Ook bij Delsey worden fans van kreukvrij reizen extra geholpen: in de Volume-lijn is nu de Multicomfort uit, een nieuwe kofferindeling waarbij een plooistang en elastische riemen de kleding kreukvrij moeten houden. De koffer heeft een uitneembaar kledingcompartiment met plooistang en ingewerkte haak. Zo kan de zakenreiziger nog tijd winnen ook – de haak kan zo de kleerkast in. Bovendien zitten er twee kledinghoezen aan vast, telkens met plooi, wat alweer de enige kreuk moet voorkomen.

Maar ook de stoffen…

Stoffenfabrikanten hebben evenmin stilgezeten. Iedereen weet dat natuurlijke materialen (linnen, katoen…) makkelijker kreuken dan synthetische, dus laten modemakers steeds vaker combinaties van natuurlijk met synthetisch toe. De benaming synthetisch wordt tegenwoordig door technisch of hightech vervangen, al dekken die woorden de lading niet altijd. Easy care-materialen moet u amper strijken: ze zijn gemaakt van katoen dat behandeld werd met een soort hars. Dat zorgt ervoor dat u na het wassen niet noodzakelijk het strijkijzer erbij moet halen. Bepaalde hemdenfabrikanten gebruiken dit materiaal, al voelt het niet altijd even soepel en comfortabel aan.

Een hemdenlijn als Thomas Bradley bijvoorbeeld houdt niet van easy care, maar gebruikt wel kreukafstotende stoffen, gemaakt van doppio ritorto oftewel dubbel getwijnd katoen. Een lijn als Roy Robson biedt ook strijkvrije stoffen aan: hier heten de stoffen comfort care, micro-mengsels en katoen met polyurethaan-laagjes zorgen daarvoor.

Bepaalde modehuizen gaan ronduit voor een reizigerslijn. Zo heeft het vermaarde Italiaanse huis Zegna de lijn Traveler uit, een serie met kostuums, jasjes en pantalons in technische materialen die niet kreuken en er geen probleem mee hebben enige tijd in de koffer te zitten. In deze serie zitten de materialen high performance (een exclusieve stof voor Zegna, van 100% Australische merinoswol, fris en licht en kreukvrij dankzij het uitrekken van de draad voor de productie), de high performance tropical (wol met mohair), en de high performance stretch (nog comfortabeler dankzij de stretch). Enkele kostuums en jasjes zijn van wol met polyester gemaakt en staan voor Wash and Wear. “Men kan ze zo in de wasmachine gooien en nadien aantrekken zonder strijken”, aldus Bruno Berger, woordvoerder bij Zegna.

Kreukvrij versus comfortabel

Bij Corneliani wordt ook gewag gemaakt van bijzondere stoffen met stretch, die het jasje kreukvrij houdt, maar heel specifieke stoffen voor reizigers zijn er niet. En dat heeft zo zijn redenen. “Er bestaan zogenaamde kreukvrije materialen,” zegt Corneliani-woordvoerder Alain Guigui. “Maar die voelen absoluut niet leuk aan. Vergeet uw comfort! Die materialen zitten koud en hard om het lichaam.” Daarom gelooft Corneliani in natural stretch en in gewone, natuurlijke wol. “Vraag om het even welke zakenreiziger wat hij doet met zijn pak bij aankomst in het hotel. Ophangen natuurlijk. De beste manier om kreuken te voorkomen.”

veerle windels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content