Kopenhagen verkennen vanuit ’s werelds eerste designhotel

Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Kopenhagen (Denemarken). – Bijna 50 jaar geleden ontwierp de legendarische Deense designer Arne Jacobsen het Radisson SAS Royal Hotel in Kopenhagen. Vandaag straalt het nog steeds een tijdloze elegantie uit.

Info: www.radissonsas.com

Met dank aan SAS (Scandinavian Airlines).

De Deense ontwerper Arne Jacobsen (1902-1971) ontwierp het Radisson SAS Royal Hotel in Kopenhagen op het einde van de jaren vijftig – niet alleen het 22 verdiepingen tellende gebouw, ook alle interieurs, meubelen en accessoires waren oorspronkelijk van de hand van de meester zelf. En hoewel het hotel over de jaren heen enkele facelifts onderging, is de signatuur van Jacobsen nog steeds alomtegenwoordig. Toegegeven, de lobby en het café op de benedenverdieping werden enigszins hertekend. Maar de sobere stilering, het zachte kleurenpalet en vooral de typische Egg- en Swanstoelen die er in elke ruimte te vinden zijn, roepen nog altijd het tijdloze en inmiddels tot cultstatus verheven universum van Arne Jacobsen op.

Jacobsen mag beschouwd worden als de peetvader van het wereldvermaarde Deense design. Naast een toonaangevende architect van de modernistische school was hij ook de grondlegger van het Deense House of the Future en een pionier op het gebied van hoogwaardige, op ambachtelijke leest geschoeide industriële vormgeving. In zijn lange carrière liet Jacobsen zijn zakelijk licht schijnen op zowat alles wat aan een tekentafel en een atelier kan ontspruiten, van bestek, over lampen en luchters tot zelfs tafellinnen.

Geen protserige chic

Het interieur van het hotel, dat tegenwoordig vooral zakenlui en bemiddelde toeristen over de vloer krijgt, is van een zelden geziene beheersing van kleur, volume, ruimte en licht. Verwacht geen protserige chic, wel discrete luxe, doordachte eenvoud en huiselijke soberheid, kenmerken die typisch zijn voor de Scandinavische stijl. Let bij het binnenkomen in de lobby op het harmonieuze contrast tussen de strenge, spiraalvormige en slechts door kabels gestutte trap en de organische, haast vrouwelijke vormen van de Swanfauteuils, die speciaal voor The Royal werden ontworpen.

Ook elders in het hotel vind je Jacobsens iconisch geworden designmeubelen. Zo wordt zijn Series 7-stoel nog altijd gebruikt in het café, het restaurant en verschillende kamers en suites. Dit ontwerp uit 1955 is vintage Jacobsen: een ascetisch frame uit aluminium en een plastic, organisch gebogen zitgedeelte uit één stuk – een ideale symbiose tussen elegantie en comfort.

Zijn ontwerpen hebben de malende tanden des tijds goed doorstaan. Toch werden sinds de opening her en der wat aanpassingen aangebracht. Alleen kamer 606, die je als gast op eenvoudig verzoek kunt bezoeken, is nog volledig intact. Hier vind je nog de originele motieven, gordijnen en kleuren: lichtgroen en zachtblauw, geaccentueerd door houten wanden en volledig in harmonie met de lineaire raamkozijnen uit aluminium, ook al typisch Jacobsen.

Alle andere kamers en suites werden ondertussen in een nieuw jasje gestoken, maar dan gelukkig wel een dat op maat van Jacobsen werd gesneden. Yasmine Mahoudieh, de Iraans-Duitse ontwerpster die in 2001 tekende voor de laatste renovatieronde (kostenplaatje: 10,3 miljoen dollar), bleef het totaalconcept en de inkleding van Jacobsen trouw. Het kleurenpalet werd aangepast om elke kamer nog meer te laten harmoniëren met het panoramische uitzicht over de stad.

Dineren met het mooiste zicht op Kopenhagen

Het Radisson SAS Royal Hotel loont overigens niet alleen de moeite omwille van het fraaie decor. Op de bovenste verdieping bevindt zich volgens de lokale gourmets en de culinaire wereldpers ook nog eens het beste restaurant van de stad: Alberto K. naar de voormalige Zwitserse CEO van SAS die hier twintig jaar lang met zijn familie heeft gewoond.

Dineren in Alberto K. is een absolute attractie. En dat niet alleen dankzij de excellente Deens-Italiaanse keuken van chef-kok Betina Repstock. Het zicht over de stad is van hieruit adembenemend mooi. En dan is er nog het omnipresente design van Jacobsen natuurlijk: de Sevenstoeltjes, het mooie tafellinnen en het prachtige bestek uit roestvrij staal.

Dat The Royal een tijdje geleden nog door het Amerikaanse vakblad Travel & Leisure werd geproclameerd tot ‘beste businesshotel ter wereld’, hoeft dus niet te verwonderen. Stijl en standing, discretie en service, functionaliteit en schoonheid versmelten hier tot een uniek geheel. Vraag het maar aan Colin Powell, Nelson Mandela, Bill Gates, of aan de heren van The Rolling Stones en U2, allemaal tevreden klanten van The Royal.

Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content