Koop je eigen werk
Eindelijk is er een Belgische verdeler gevonden voor het human resources systeem van Rudy Van Belleghem en het Duitse Astrum.
Bijna een jaar geleden portretteerden we de Brugse informaticus Rudy Van Belleghem, die in samenwerking met het Duitse Astrum een personeelsplanningpakket had ontwikkeld (zie Trends van 29 januari 1998). In ruil voor zijn diensten had hij van Astrum een aantal distributierechten voor het product gekregen. Om de Belgische versie te vermarkten, ging hij een partnerschap aan met gedelegeerd bestuurder Thierry Floréal van het Brugse dienstencentrum Westinform. De samenwerking werd ondergebracht in een bestaande vennootschap, die voor de gelegenheid herdoopt wordt tot CoMe Inform. In ruil voor zijn inbreng van de rechten en knowhow kreeg Van Belleghem 50% van de aandelen. Westinform wilde het krappe kapitaal van CoMe Inform (750.000 frank) optrekken tot 10 of 15 miljoen frank als er een partner gevonden werd.
DE EERSTE KLANT.
SP/Expert maakt de automatische planning van ingewikkelde personeelsroosters mogelijk en kan die planning ook real time opvolgen als ze gekoppeld wordt aan een prikkloksysteem. Het bespaart de planner tijd, verbetert de controle en maakt de planning soepeler, omdat er gemakkelijker op specifieke wensen van de medewerkers kan worden ingespeeld. Het pakket kan personeelsbehoeften voorspellen op basis van een historiek. Ziekenhuizen met hun ingewikkelde organisatie zijn evidente afnemers. Vandaar dat CoMe Inform meteen interesse vond bij de Hasseltse specialist in ziekenhuisinformatica Cegeka. Maar deze had een concurrerend product in huis, dat het wou blijven verkopen. In die context zag Van Belleghem (en vooral het Duitse Astrum) een exclusieve distributieovereenkomst met Cegeka niet zitten. Uiteindelijk ging Van Belleghem, verbonden aan de Universiteit Gent en onderzoeker inzake artificiële intelligentie bij Starlab, zeer tegen zijn zin zelf op zoek naar partners.
De voorbije week kocht hij de rechten op zijn werk voor een aanzienlijk bedrag terug van CoMe Inform. Het geld daarvoor stamt van het Leuvense informaticadienstenbedrijf Orda-B, dat daarmee een aantal distributierechten op SP/Expert krijgt en al meteen een eerste klant meebrengt: Universitair Ziekenhuis Antwerpen. “Het was fiscaal de beste manier om de zaak te regelen. Alles verliep in onderling overleg,” commentarieert Thierry Floréal. Pittig detail: Orda-B en SP/Expert haalden het bij het UZ-Antwerpen van GET, Decis en… Cegeka.
GEEN RIVALEN.
Orda-B, dat dit jaar de kaap van 2 miljard frank omzet overschrijdt, brengt SP/Expert onder in zijn bedrijfseenheid Application Management Services (65 medewerkers), die in de jaren tachtig de pakketten Fibas (financiën) en Primas (human resources) ontwikkelde, maar inmiddels PeopleSoft Implementation Partner werd. “PeopleSoft doet aan kwalitatieve human resources planning, SP/Expert levert kwantitatieve planning, de twee zijn complementair,” vindt Bruno Hermans, die de AMS-afdeling leidt.
Orda-B wordt de exclusieve verdeler van SP/Expert in Vlaanderen en Brussel bij bedrijven met meer dan 750 werknemers. “We zullen ons eerst concentreren op de gezondheidszorg, de financiële sector en de overheid,” zegt Hermans. Inmiddels heeft het Duitse Astrum met 130 werknemers en meer dan 400 referenties voldoende draagvlak gekregen om de toekomst van SP/Expert te verzekeren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier