KONCENTRATIE

MOMENTEN.

De 7 grote Belgische banken (G-Bank, Gemeentekrediet, ASLK, BBL, KB, Bacob en Cera) kontroleren via Banksys enerzijds en Bank Card Company (kredietkaarten) anderzijds de Belgische markt voor betaalmiddelen. In weinige jaren is tarifering van deze diensten heel gewoon geworden en een belangrijke bron van inkomsten voor de banken. Een terugblik.

– 1988. Alle Belgische banken stappen op vraag van de BBL in het kapitaal van Visa-licentiehouder CEB, dat herdoopt wordt tot Bank Card Company.

– Mei 1988. De konkurrerende Bancontact- en Mister Cash-netwerken fuseren tot de samenwerkende vennootschap Banksys (66 leden). ASLK, Gemeentekrediet, KB, BBL en Generale Bank kontroleren elk 16 % of samen 80 % van het kapitaal.

– Juli 1988. Een geheime afspraak tussen bankiers om vanaf 1989 de checks te tariferen lekt uit. De idee wordt afgevoerd.

– 1989. Banken promoten nadrukkelijk de Visa-kredietkaarten.

– Voorjaar 1990. Banksys probeert “een billijke vergoeding” voor zijn dienstverlening los te krijgen bij de handelaars. Minister Claes zegt njet.

– Januari 1991. Tarifering van de zichtrekeningen goedgekeurd : 150 frank voor de 48 eerste debetverrichtingen, 5 frank voor de volgende, 200 frank beheersvergoeding.

– Juni 1991. Samengaan van Eurocheque International en Eurocard International in Europay International, dat een heel gamma Europese internationale betalingsmiddelen zal koördineren tegen Visa en American Express in. Europay stelt de lancering van de paneuropese debetkaart edc/Maestro in het vooruitzicht, een potentiële konkurrent voor Banksys, dat nochtans vertegenwoordigd is in Europay.

– Juni 1991. De Belgische Vereniging van Banken gaat de Postcheque aanklagen voor het Hof van Justitie in Luxemburg wegens oneerlijke konkurrentie. Van zijn kant wil PTT-minister Marcel Colla via Brains, een joint venture met Alcatel-Bell, een alternatief opzetten voor Banksys.

– Januari 1992. Colruyt aanvaardt de Postcheque-kaart

– Augustus 1992. Melchior Wathelet keurt na drie jaar de tarifering van de Banksys-diensten goed. Het akkoord geldt nog altijd.

– Eind 1992. Eurocard Belgium brengt zijn aktiviteiten in bij Bank Card Company (BCC) en schept zo een kwasi-monopolie voor de afhandeling van transakties met kredietkaarten. Banksys doet de on-line-autorizaties voor BCC.

– Januari 1993. De bijdrage van de banken in de kosten van Banksys wordt door de grote instellingen herzien. De kleine instellingen, met circa 10 procent van het verkeer, betalen nu meer dan 30 procent van de bijdragen.

– Eind 1993. Bank Card Company verlaagt drastisch de kommissies op zijn kredietkaarten tot 1,9 % à 2,4 %, afhankelijk van de graad van automatische verwerkbaarheid (on-line, semi-on-line, manueel).

– Januari 1995. De grote Belgische instellingen verhogen de “vaste” tarifering van de debet- en garantiekaarten met 35 % of meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content