Koffiedik kijken (deel 2). Voorspellingen in kleurendruk
Wat heeft de computerindustrie anno ’95 in petto ?
Deel 2 van de nieuwjaarsbrief.
Microsoft strijdt dit jaar op vele fronten, daar hadden we het vorige week al over, maar houdt zich buiten de besturingssystemen voor PDA’s (wat staat voor Personal Digital Assistent). Microsoft had zoiets ongeveer klaar onder de naam WinPad maar lijkt nu vast van plan om voor midden ’96 niets op de markt te brengen. Dit speelt natuurlijk wel in de kaart van Apple (met de Newton), General Magic of GeoWorks die rustig de markt verder kunnen ontwikkelen. Alhoewel we er toch vrij vast van overtuigd zijn dat ook ’95 niet het jaar van de PDA’s wordt. Hewlett-Packard (HP), Psion of Sharp hebben, in de kategorie van kleine zakcomputers, nog lang niet afgedaan.
INTERNET.
Loggen we in ’95 allemaal in op het internationale computernetwerk Internet ? Geloof het maar niet. Zowat elke hard- en/of softwareleverancier zal nu wel zijn eigen domein hebben op Internet. En steeds meer service-providers (genre Eunet of Interpac) dienen zich aan. Maar of dat ook betekent dat nu drommen eindgebruikers op Internet zullen afkomen, valt sterk te betwijfelen. Internet blijft een, nog steeds ietwat te technisch, stuk software voor de happy few of voor BBS-freaks (BBS = Bulletin Board System, een courant, lokaal type elektronisch postbus- en informatiesysteem). Begrijp ons niet verkeerd. De mogelijkheden die Internet, op termijn, kan bieden zijn biezonder groot. Maar ’95 wordt niet het jaar van Internet.
DRUKKEN IN KLEUR.
En toch wordt ’95 biezonder kleurrijk dankzij de printers. Printen in kleur wordt voor iedereen mogelijk. Het prijsniveau van bijvoorbeeld een Hewlett-Packard DeskJet kleurenprinter zal in de loop van dit jaar (eerder vroeger dan later) heel dicht bij dat van zijn huidige zwart/wit-tegenhangers komen. Konkurrenten die op deze markt mekaar het daglicht niet zullen gunnen, zijn Hewlett-Packard en Epson, met Lexmark en Canon als outsiders. En ook de colour laserprinters zullen steeds meer van zich laten horen (o.a. HP, QMS). Alhoewel er toch drastische prijsdalingen nodig zullen zijn vooraleer bedrijven ze zullen gaan aankopen.
CD-ROM.
De cd-rom-speler blijft aan populariteit winnen. Niet eens zo verwonderlijk als je bijvoorbeeld merkt dat Warp van IBM grotendeels in cd-formaat verkocht wordt. Maar ook het feit dat er steeds meer cd-titels op de markt komen, is daar zeker niet vreemd aan. Het onderzoeksbureau IDC (International Data Corporation) rapporteert dat er in ’94 zowat 3,5 miljoen cd-rom-spelers werden verkocht in West-Europa. Voor dit jaar voorspelt men een verkoopcijfer van 5,5 miljoen, oplopend naar 7,3 miljoen het jaar nadien. Wat cd-titels betreft, zal u er dit jaar veel van horen. Doom, Myst, 7th Guest, Rebel Assault, World Atlas Volume 5, Sensible Soccer… voor het einde van dit jaar kent u de namen van deze spelletjes en naslagwerken helemaal uit het hoofd.
ARCHITEKTUUR.
Het client-server model pc’s gekoppeld aan computers voor specifieke taken blijft ook in ’95 heel sterk staan. Steeds meer bedrijven zetten de stap en steeds meer soft- en hardwareleveranciers brengen produkten uit die binnen het client-server koncept passen. Dit laat zich ook voelen bij de computerdealers. “Client-server” wordt inderdaad een specializatie binnen deze sektor. Nauw samenhangend met alles wat met client-server te maken heeft, is het netwerkverhaal.
NETWERKEN.
ATM (Asynchronous Transfer Mode) lijkt een belangrijk gegeven te zullen worden. Uit een onderzoek van The Yankee Group Europe blijkt dat meer dan 20 % van de informatica-managers plannen in die richting hebben, al is het niet echt voor ’95. Ter informatie : uit dezelfde studie blijkt dat ISDN, zelfs op termijn, maar weinig interesse kan opwekken. High-speed netwerkkaarten worden zeker produkten om naar uit te kijken. Alhoewel de gewone Ethernet kaarten nog steeds een marktaandeel hebben van 80 % zullen alternatieven als 100VG-AnyLAN of 100BaseT dit jaar zeker doorbreken. De prijzen voor deze produkten worden steeds interessanter en de kompatibiliteit met bestaande netwerkinstallaties wordt verzekerd.
NOG MEER FUSIES.
Behalve al deze, eerder produktgerichte voorspellingen, zal de computerindustrie ook niet stilzitten. Na enkele opmerkelijke mergers in ’95 werd de reeks afgerond met de overname van Powersoft (de nr. 1 in pure ontwikkelingswerktuigen) door Sybase (de nr. 2 in database management systemen). Wat Sybase onmiddellijk één van de belangrijkste spelers maakt in de client-server markt. Een merger aankondigen wil nog niet zeggen dat zoiets ook lukt. Novell heeft wel even moeten slikken alvorens het WordPerfect verteerd had. Dit jaar vallen er ook nog een paar deals, gegarandeerd. Zowel Borland als Lotus zouden versterking kunnen gebruiken, Oracle zou uiteindelijk dan toch Gupta kunnen binnenrijven en de geruchtenstroom rond Apple en AT&T blijft aanhouden (al een paar jaar trouwens). Kortom, ’95 wordt spannend. We zijn niet anders gewoon.
J.P.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier