Knus knabbelen

Drie uiteenlopende restaurants waar je kan genieten van gevarieerde hapjesmaaltijden. Op het menu: Spaanse en Moorse tapas en Ethiopisch vingereten.

KOKOB Ethiopisch vingereten

Drie jonge mensen met een universitaire opleiding begonnen een restaurant waar je méér kan doen dan alleen maar eten en drinken. De idee komt van de Ethiopiër Haile Abebe (die samen met de Ethiopische keukenprinses Heria in de potten roert), de Waal Pierre Barbieux (die zich op de achtergrond bezighoudt met marketing en communicatie) en de Marokkaanse socioloog en antropoloog Nassim Khabazi (die de zaak uitbaat). Zij creëerden samen Kokob, een Ethiopisch restaurant in Brussel waar je niet alleen een relatief onbekende keuken kan ontdekken, maar ook kan proeven van een onbekende cultuur. Kokob ontwijkt de clichés en neemt de bezoeker mee op een authentieke reis. Dit gebeurt via de keuken, via maandelijkse concerten en tentoonstellingen en via het decor, samengesteld uit Ethiopische vazen, karaffen, nekringen en traditionele werktuigen. Kokob is een cultureel platform dat avonturiers van alle leeftijden en standen samenbrengt om de maaltijd te delen. Want in Ethiopië is eten een sociale bezigheid, waarbij de tafelgenoten met hun rechterhand uit een schaal eten: hoe groter het gezelschap, hoe groter de schaal.

Centraal staat de enjera, een Ethiopische zuurdesempannenkoek, bereid uit het mineraalrijke graan teff, ook liefdesgras genoemd. Met de hand scheur je een stukje van de pannenkoek af, waarna je de saus, het vlees en de groenten erin vouwt. Het hapjesrepertoire is uitgebreid en de prijzen zijn licht verteerbaar.

KOKOB – ETHIOPISCH RESTAURANT: LIEVEVROUWBROERSTRAAT 10, 1000 BRUSSEL, TEL.: 02 511 19 50, MENU’S VAN 18, 23 EN 25 EURO, DAGELIJKS OPEN, MAAR OP MAANDAG, DINSDAG EN WOENSDAG VOOR DE LUNCH GESLOTEN, WWW.KOKOB.BE

EL SIBARITA Spaanse tapas

El Sibarita staat voor levensgenieter. De authentieke tapasbar is te vinden op een steenworp van het Leuvense stadhuis. De eetzaal heeft bescheiden afmetingen en werd aangenaam sober en modern Spaans ingericht. In El Sibarita ben je welkom voor een glaasje beendroge Emilio Lustau Fino Jarana (een sherry met de geur van notenbolster en groene olijven, 5,5 euro), opgediend met een schoteltje ‘mojama de atún con almendras saladas’ of flinterdun gesneden gedroogde en gezouten tonijn uit Andalusië met lekkere gezouten maracona-amandelen en arbequinaolijven (9,8 euro), of met ‘pimientos del piquillo rellenos de bacalao’, wat staat voor lekkere paprika in bros frituurjasje van pankomeel, gevuld met kabeljauw en opgediend met aioli (6,5 euro) en, om de gaatjes te vullen, ‘escalivada con queso de cabra al horno’ of op de tong smeltende ovengegaarde aubergine, paprika en ui met geitenkaas (5,5 euro).

De basis voor deze eigentijdse tapas zijn producten die het restaurant aankoopt bij de beste Spaanse leveranciers (La Buena Tierra, Juan Louis, Casa Tella). Omdat er voor kwaliteit wordt gekozen (Ibericoham, arbequinaolijven, pimientos del piquillo, marcona-amandelen), kunnen de hapjes onmogelijk goedkoop zijn.

Roelant Wolters zette El Sibarita in de markt. Hij studeerde voor sociaal assistent maar had al op jonge leeftijd belangstelling voor kookkunst. Wolters woonde, samen met zijn Spaanse vriendin Anna Salvatella, bijna vier jaar in Gerona en Barcelona. Daar leerde hij van familie en vrienden authentiek Spaans koken. Anna Salvatella studeerde Germaanse filologie en staat in het onderwijs. In het weekend komt zij in El Sibarita een handje toesteken.

EL SIBARITA – SPAANSE TAPAS: DIRK BOUTSLAAN 7, 3000 LEUVEN, TEL.: 016 23 12 17, GESLOTEN OP ZONDAG EN MAANDAGMIDDAG, GEEN KREDIETKAARTEN, WWW.ELSIBARITA.BE

CORDOBA’R Moorse wijn- en tapasbar

De eerste Moorse tapasbar van ons land bevindt zich sinds een jaar in een monumentaal pakhuis op het Antwerpse Zuid, op een boogscheut van de Waterpoort. Cordoba’r is in de markt gezet naar het voorbeeld van de Londense ‘Moro’. Op de menukaart van beide tapasbars staan Spaanse gerechten en gerechten uit de islamitische Méditerranée, gebieden die zowel cultureel als culinair verbonden zijn door de zevenhonderdjarige Moorse bezetting van Spanje.

Cordoba’r heeft niet de pretentie een restaurant te zijn. Het is in de eerste plaats een sfeervolle plek waar je iets kan komen drinken. In het vroegere zoutmagazijn werden oorspronkelijk specerijen opgeslagen, en als je diep ademhaalt, ruik je nog de koloniale tijden. Het is er schemerig en de muziek vervoert. Je kan hoog of laag zitten, dicht bij elkaar op een kruk rond de toog of met twee of vier in een zetel aan een laag tafeltje.

Het publiek verandert met het uur van de dag: vroeg op de avond zijn het vooral ouderen, van 20.00 tot 23.00 uur zijn de gasten gemengd qua leeftijd, en na 23.00 uur vind je vooral jong en hip volk in Cordoba’r. Soms wordt er gedanst, want Cordoba’r houdt er niet mee op als om middernacht de keuken dichtgaat.

De idee om een Moorse tapasbar te openen, komt van Nordine Bekhour. De ondernemende Marokkaan opende op 22-jarige leeftijd een Marokkaanse bakkerij in Brussel. Hij verkocht muntthee en Marokkaans gebak op wereldse muziekfestivals als Sfinks en ManoMundo, was cateraar voor artiesten en medewerkers op Pukkelpop, was de verantwoordelijke van het wereldculturencentrum Zuiderpershuis en startte het Marokkaanse restaurant O-Tajine, dat van de Waalse Kaai verhuisde naar de Leopold De Waelstraat.

CORDOBA’R – WIJNBAR EN MOORSE TAPAS: KASTEELSTRAAT 3, 2000 ANTWERPEN, TEL.: 03 294 95 56, DRANKJES EN HAPJES VAN 12.00 TOT 24.00 UUR, GESLOTEN OP MAANDAG, WWW.CORDOBAR.BE

Door Pieter van Doveren/Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content