Knokken voor winstgroei
Waar blijft de toename van de winst bij Colruyt? Beleggers vroegen het zich af na de ietwat ontgoochelende cijfers over de eerste helft van het boekjaar 2016-2017 (dat loopt van 1 april tot 30 september) en stuurden het aandeel bijna 10 procent lager. Bovendien liggen defensieve aandelen zoals Colruyt niet in de bovenste lade van beleggers, nu de conjunctuur opveert. Het aandeel noteert ruim 10 procent onder de topkoers van afgelopen zomer. Toch torst het nog altijd een vrij stevige waardering. Beleggers betalen bijna 20 keer de winst, en ook de ondernemingswaarde is met ruim 9 keer de bedrijfscashflow niet goedkoop. Colruyt noteert ook met een premie van ongeveer 10 procent ten opzichte van de sectorgenoten.
De zeer lichte daling van de bedrijfswinst (-0,4%) in de eerste helft van het boekjaar kwam dus behoorlijk hard aan. Toch lijkt de commerciële strategie van Colruyt nog altijd te werken. Zo steeg de omzet met 2,4 procent dankzij hogere volumes, hogere prijzen en meer winkels. Ook het marktaandeel nam verder toe en Colruyt lijkt op zijn manier de trein van de e-commerce niet te missen. De onlineboodschappenservice Collect & Go telt 250 afhaalpunten en groeit door. Die stijgende verkoop ging ook gepaard met een licht stijgende brutomarge, hoewel de personeelskosten flink oplopen. De brutomarge werd ondersteund door een iets mildere concurrentiestrijd tussen de supermarktketens. Dat laat ook Colruyt toe prijsstijgingen van de leveranciers vlotter door te rekenen aan de eindklant. Dankzij de hogere omzet en de iets hogere brutomarge kon de bedrijfscashflow aandikken met 2,8 procent. Tot hier is er geen man overboord.
Het minder goede nieuws is dat Colruyt meer moet investeren om de karige vooruitgang op het commerciële front te ondersteunen. De stijging van de omzet is vooral te danken aan de uitbreiding bij OKay, Bio-Planet en Cru, maar de groei van die ketens vereiste een investering in een nieuw distributiecentrum. Colruyt investeerde ook in een nieuw informaticasysteem en een nieuwe vleesverwerker. De afschrijvingskosten stegen daardoor met ruim 10 procent, wat aan de basis ligt van de lagere marge op het niveau van de bedrijfswinst. Colruyt blijft ook investeren in zijn Franse activiteiten. De omzet steeg er met 3,2 procent op een markt die wordt geplaagd door dalende prijzen, maar rendabel is Frankrijk nog altijd niet voor Colruyt. De nettowinst per aandeel steeg wel nog met 5,1 procent, maar die stijging is te danken aan een tijdelijk lager belastingtarief en een eenmalige meevaller van 7 miljoen euro op de participatie in Parkwind. Onderliggend daalde ook de winst per aandeel met 1 procent. Voor het hele boekjaar bevestigt Colruyt dat de nettowinst gelijk of iets hoger zal uitkomen in vergelijking met vorig jaar. De winst per aandeel zal dan over de voorbije vijf jaar slechts met ongeveer 10 procent zijn gestegen. De investeringen moeten de volgende jaren renderen om de winst opnieuw op een groeipad te zetten. De nettokaspositie is opgelopen tot meer dan 500 miljoen euro, waardoor er ruimte is om opnieuw eigen aandelen in te kopen.
Conclusie
De investeringen van de voorbije jaren beletten de verdere stijging van de winst, terwijl de vrij hoge waardering van het aandeel een kleine maar gestage winstgroei kan gebruiken. Een verdere lichte omzettoename bij stabiele marges moet verse winstgroei mogelijk maken, maar dat zit dus al in de koers verrekend. Het advies blijft daarom houden.
Advies: houden
Risico: laag
Rating: 2A
Al verschenen op insidebeleggen.be op 2 januari
HET AANDEEL VAN COLRUYT TORST NOG ALTIJD EEN VRIJ STEVIGE WAARDERING.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier