Knappe maar bedrieglijke resultaten
De groep uit Mortsel liet zich vorige week opnieuw positief opmerken. Het is echter allesbehalve zeker dat deze paar zwaluwen een einde zullen maken aan de lange en barre winter van Agfa-Gevaert.
Sinds eind vorig jaar heeft Agfa-Gevaert de goede gewoonte om de markten aangenaam te verrassen. De cijfers van het tweede kwartaal waren geen uitzondering op deze nieuwe regel: met een 50 miljoen euro hogere omzet, een 50 % hoger operationeel resultaat en een nettowinst die dubbel zo hoog ligt als de consensus heeft de Mortselse groep de prognoses gewoonweg verpulverd. Siddy Jobe, analist bij Bank Degroof, heeft aangegeven dat de nettowinst van het tweede kwartaal maar liefst 60 % van zijn prognose voor het hele jaar bedraagt…
Risico’s
Wat heel 2010 betreft, verwacht Agfa-Gevaert een omzetgroei van 200 miljoen euro oftewel 7,2 %. De groep verwacht dus een verdere verbetering ten opzichte van de stijging van 4,6 % opgetekend in de eerste zes maanden van het jaar, mede dankzij de overname van het Amerikaanse Pitman (waarvan we de omzetbijdrage in 2010 ramen op ongeveer 100 miljoen dollar). De gunstigere prijzen van grondstoffen (vooral zilver en aluminium), met name dankzij afdekkingscontracten, zouden de groep in staat moeten stellen om haar operationele marge op te trekken tot bijna 11 % dit jaar (tegenover 9,6 % in het eerste halfjaar). Deze voorspellingen blijven echter afhankelijk van de voorwaarde dat de wisselmarkt (vooral de dollar) en het economische klimaat stabiel blijven. En dat is uiteraard lang niet zeker.
Anderzijds blijft de nettowinst van Agfa-Gevaert zwaar onder druk staan als gevolg van zijn pensioenverplichtingen, die worden geschat op 60 miljoen euro per jaar. In totaal bedroegen de verplichtingen van de groep 1,78 miljard euro eind 2009, maar deze waren slechts voor 822 miljoen euro gedekt door beleggingen, aangevuld met 524 miljoen euro verwachte actuariële winsten op basis van een rendement van 6,9 % per jaar. Het sombere klimaat op de financiële markten weegt uiteraard op de pensioenfondsen van Agfa-Gevaert die voor meer dan 50 % in aandelen belegd zijn.
De laatste maanden is er een nieuw risico opgedoken: een kapitaalsverhoging. Het management heeft van zijn aandeelhouders namelijk de toestemming gekregen om het maatschappelijke kapitaal op te trekken met 140 miljoen euro, precies het bedrag van het huidige maatschappelijke kapitaal. Christian Reinaudo, sinds kort CEO van Agfa-Gevaert, heeft aangegeven dat er nog niets beslist is over een kapitaalsverhoging. Hij wilde echter niet reageren op de geruchten in de pers die beweren dat de groep al aan diverse banken de opdracht heeft gegeven om 150 miljoen euro op te halen.
Wantrouwen
In tegenstelling tot wat de koersstijging van 20 % van Agfa-Gevaert op de dag van de bekendmaking van deze cijfers zou kunnen doen vermoeden, is het niet allemaal rozengeur en maneschijn in Mortsel. De organische groei blijft aan de zwakke kant en de risico’s blijven talrijk. Het volstaat in elk geval niet om ons gerust te stellen na meerdere jaren van teleurstelling. De groep heeft sinds 2003 geen substantiële winst meer gemaakt en heeft tussen 2004 en 2009 een gecumuleerd verlies van bijna 2 euro per aandeel (vóór buitengewoon resultaat) geleden. Wij raden u daarom aan om Agfa-Gevaert te verkopen. (C)
Cédric Boitte
Agfa-Gevaert heeft sinds 2003 geen substantiële winst meer gemaakt en heeft tussen 2004 en 2009 een gecumuleerd verlies van bijna 2 euro per aandeel geleden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier