KMO. REDDER IN BRUSSELSE NOOD
“Ik leef voor de Kamer. Al mijn vrije tijd gaat naar de Kamer. Mijn privé-leven en werk zijn één. Ik werk zeventig uur per week, ik ben een workaholic. ” De Brusselse KMO’s zullen tevreden zijn met dit statement. Francine Werth, direktrice van de Kamer voor Handel en Nijverheid van Brussel, opende zonet een Centrum voor Bedrijfsadvies voor KMO’s.
De Brusselse KMO’s hebben het moeilijk. In 1994 gingen 1250 in het Brussels gewest over kop. Meer nog : twee jonge ondernemingen op drie sterven binnen de vijf jaar na de geboorte. “Jonge bedrijfsleiders hebben het enorm moeilijk om een financieel-ekonomisch vertrouwenspersoon te vinden. “
Een vertrouwenspersoon kunnen de jonge KMO’s vinden onder de zes raadgevers die werken voor het nieuw opgerichte Centrum. Na een jaar proefdraaien werd het in mei officieel boven de doopvont gehouden. Het mikt speciaal op bedrijven die in nood verkeren. KMO’s worstelen vooral met financieringsproblemen : de financiële experts moeten het nodige vertrouwen (en kredietlijnen) bij de banken losweken. Met een onderzoek naar de financiële en commerciële toestand, een herschikking van de schulden, een reorganizatie van de werking. Het Centrum voor Bedrijfsadvies wil niet in konkurrentie treden met, bijvoorbeeld, accountants. In maximaal tien uur (aan 4000 frank per uur, exclusief BTW) moet een herstelplan klaar zijn. Het Brusselse Ekonomieministerie subsidieert bovendien de helft van het bedrag.
In het voorbije jaar begeleidde het Centrum een tiental bedrijven. Jonge KMO’s met maximaal twaalf werknemers, alle waren in grote geldnood. Maar na tien uur behandeling waren 85 % van de problemen van de baan. Francine Werth : “Hier zeggen ze wat ze nooit tegen een bankier of het personeel zouden durven zeggen. We krijgen soms de meest eenvoudige vragen. Iemand vroeg me waarvoor een faktuur diende. “
Het vertrouwen kan Francine Werth hen ongetwijfeld schenken. De 46-jarige Brusselse werkt sinds 1978 bij de Kamer. Ze heeft een licentie ekonomie aan de ULB, vervolledigd met een speciale licentie ekonometrie van dezelfde instelling. Tussen 1978 en 1982 volgde ze bovendien avondlessen management in Saint-Louis aan de Brusselse Kruidtuinlaan.
Haar weinige vrije tijd besteedt ze aan wandelingen in het Zoniënwoud of een bezoek aan de bioskoop met haar dertienjarige dochter. Steeds in Brussel. Want aan haar geboortestad heeft Francine Werth haar hart verpand. “Brussel is mijn leven. En de Kamer is het essentieel ekonomisch werktuig van Brussel. “
FRANCINE WERTH (KAMER VOOR HANDEL EN NIJVERHEID VAN BRUSSEL) Met nieuw Centrum voor Bedrijfsadvies problemen van KMO’s oplossen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier