“Klimaatverandering is een stimulans om out of the box te denken”
Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Klimaatverandering is een actueel thema, niet in het minst omwille van de acties wereldwijd die politici oproepen om er iets aan te doen. Naast de politiek wordt ook nadrukkelijk naar het bedrijfsleven gekeken. “We hoeven klimaatverandering niet als bedreiging te zien. Integendeel, de oplossingen zullen van de bedrijven moeten komen”, stelt Caroline Ven, CEO van de Blauwe Cluster.
De Blauwe Cluster is een samenwerkingsverband tussen bedrijven, kennisinstellingen en de Vlaamse overheid dat twee jaar geleden werd opgestart. Een aantal vooraanstaande bedrijven besliste de handen in elkaar te slaan om economische activiteiten op zee te ontwikkelen en te bevorderen. Ze komen uit diverse sectoren: Colruyt, DEME, Econopolis, Jan De Nul, Sibelco, Sioen Industries en Tractebel Engineering.
De vzw is intussen door de Vlaamse overheid erkend als speerpuntcluster en kan daardoor onder meer rekenen op financiële ondersteuning. Caroline Ven: “De bedoeling van de Blauwe Cluster is om cross-sectorale open innovatie te faciliteren en te stimuleren. Onze leden zijn ervan overtuigd dat dit zal leiden tot vernieuwende projecten in het Belgische deel van de Noordzee, maar ook tot zakelijke opportuniteiten in het buitenland.”
Bedrijven, overheden en kennisinstellingen versterken elkaar in de projecten. “Soms wordt ook de burger betrokken. Zeker wanneer we werken aan projecten rond duurzame voeding, kustverdediging of oplossingen voor afval in de oceanen, is de stem van de burger een absolute meerwaarde”, aldus Ven.
Open innovatie blijkt een succesrecept
De Blauwe Cluster maakt alvast een vliegende start. Er werden al een tiental projecten door de overheid goedgekeurd voor subsidiëring. “Het out of the box nadenken met ‘unusual suspects’ is een succesrecept. Onze bedrijven zoeken naar vernieuwende oplossingen voor klimaatverandering en klimaatadaptatie, zoals hernieuwbare energie op zee, clean shipping, of nieuwe, natuurlijke vormen van zeewering. Door over sectoren heen samen te werken, kom je bovendien tot innovaties waarbij de investeringskost over meerdere toepassingen kan worden gespreid.”
Caroline Ven verwijst onder meer naar de noodzaak om onze kust te beveiligen tegen de stijging van het zeepeil en steeds hevigere stormen. “Er is nieuwe infrastructuur nodig, maar die is ontzettend duur. We kijken naar zandbanken of eilanden dieper in zee, die gekoppeld zouden kunnen worden aan aquacultuur of energieopslag. Dat vergt expertise van verscheidene leden, die ze vervolgens ook kunnen valoriseren in andere toepassingen.”
“Bovendien leveren we een oplossing voor meerdere problemen, met een positieve impact op het ecosysteem van de zee. Onze projecten wekken trouwens internationale belangstelling op, bijvoorbeeld vanuit Taiwan, Canada en Argentinië”, besluit de CEO.
Caroline Ven is één van de sprekers op het Credendo Trade Forum, het jaarlijkse congres voor exporteurs naar verre landen en financiële experts, dat dit jaar onder meer in het teken staat van klimaatverandering. Ook Bertrand Piccard, voorzitter van de Solar Impulse Foundation, komt voor de gelegenheid naar Brussel.
Het Credendo Trade Forum heeft plaats op woensdag 13 november vanaf 12.30 u. in het Auditorium van de Nationale Bank in Brussel. Een gedetailleerd programma en registratieformulier vindt u hier.