Kleur met de grote K

Van Van Gogh tot Kandinsky en alle grote namen ertussen. Het museum Folkwang in Essen confronteert de Franse fauvisten met de Duitse expressionisten. Niet voor kleurenblinden.

Als Vincent van Gogh en Paul Cézanne de grootvaders van de moderne kunst zijn, dan zijn Henri Matisse en Edvard Munch de vaders. Hun wilde zonen zijn de Franse fauvisten en de Duitse kunstenaars van Die Brücke. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog bestormden zij de kunstscene met hun hevige kleuren.

Het Folkwang Museum in Essen confronteert de fauvisten met de expressionisten. Op de blockbustertentoonstelling ‘Im Farbenrausch. Munch, Matisse en de expressionisten’ (een roes van kleuren) worden 146 werken – schilderijen en sculpturen – met elkaar geconfronteerd. De meesterwerken komen van over de hele wereld en zijn daarom alleen al om van te smullen.

De haven van Antwerpen

Het is geen geheim dat Munch en Matisse de deur naar het expressionisme openden. Kenners kunnen op de tentoonstelling alle finesses daarvan ervaren. De anderen kunnen zich laten verrassen op het kleurenfeest. Een hele zaal vol baders en baadsters bijvoorbeeld of een half dozijn variaties van het thema ‘vrouw met hoed’. Opvallend is het thema ‘rivier en haven’. ‘Le port d’Anvers’ van Georges Braque wordt geconfronteerd met het gelijknamige werk van Emile-Othon Friesz en ander werk uit de Antwerpse periode van Braque.

Het vroege, felgekleurde, maar nog altijd erg toegankelijke werk van latere abstracte kunstenaars is ook een reden om de expo in Essen te bezoeken, de geheime reus is Edvard Munch. In het Folkwang Museum wordt heel duidelijk getoond hoe de Noorse kunstenaar de expressionisten beïnvloedde. En hoe zij ook onder invloed stonden van de Franse fauvisten. De klemtoon ligt op de periode tussen 1905 en 1911.

Het Folkwang Museum rekent uitdrukkelijk op steun van de industrie om de tentoonstelling te organiseren. Het sloot een samenwerking met RWE, dat ook in Essen is gevestigd. “Het is onmogelijk om zulke grote tentoonstellingen nog zonder de medewerking van de overheid en de industrie te realiseren”, zegt museumdirecteur Hartwig Fischer. Concreet schiet het energiebedrijf het geld voor om de expo te organiseren, achteraf krijgt RWE het grootste deel terug.

‘Im Farbenrausch. Munch, Matisse und die Expressionisten’ loopt tot 13 januari in Museum Folkwang in Essen.

FREDERIC EELBODE IN ESSEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content