Video | Nieuws

Klaus Van Isacker (FTI): ‘Laat ons de zurigheid van de Vlaming counteren’

Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur Trends

Het meerdaagse technologiefestival Flanders Technology & Innovation zal ruim 150.000 bezoekers gelokt hebben. Dat zegt intendant Klaus Van Isacker in Trends Talk op Kanaal Z. Het festival moet de Vlaming weer doen geloven in eigen kunnen, want heerst er te veel negativisme, aldus Van Isacker.

In het Antwerpse Sportpaleis vindt dit weekend het grote slotevent van Flanders Technology & Innovation Festival plaats. Het negendaagse festival, een initiatief van de Vlaamse regering, wil het publiek laten kennismaken met Vlaamse technologische innovaties. Klaus Van Isacker, de intendant van Flanders Technology & Innovation (FTI), spreekt in Trends Talk van een succes. Het festival zal meer dan 150.000 bezoekers aangetrokken hebben, schat hij.

Volgens Van Isacker moet het festival ook het Vlaamse geloof in de eigen technische kennis en kunde aanwakkeren. Want dat geloof is er bij de Vlamingen soms niet. “We hebben de ambitie – dit is ons DNA – om van Vlaanderen tegen 2030, 2040 een van de beste plekken ter wereld te laten zijn om te leven. Maar we zijn ervan overtuigd dat dit enkel zal kunnen als we artificiële intelligentie, digitalisering, datadeling en technologische vernieuwing omarmen. En je kunt dat als regio alleen als je bevolking daarvoor openstaat.”

Mensen moeten opnieuw geloven in de toekomst van Vlaanderen, zegt Van Isacker. “Laat ons – om een politieke term te gebruiken – de zurigheid en het negativisme toch een beetje counteren en zeggen: ‘Dit hebben we al.’ We hebben een fantastische zorg, we hebben een fantastische sociale zekerheid. Wij zijn welvarend, we zijn een gelukkig land. Alleen heb ik niet het gevoel dat het in de perceptie van de mensen echt zo leeft. Er wordt heel veel gepikt op negatieve dingen. FTI wil daar iets aan doen door middel van innovatie en technologie.”

Katalysator

Het project Flanders Technology & Innovation omvat niet alleen een festival, maar ook een vennootschap waarin zeven bedrijven participeren, met de Vlaamse overheid als minderheidsaandeelhouder. De vennootschap moet een katalysator worden voor innovaties met maatschappelijk belang. Want de komende jaren staan ons problemen te wachten die noch de overheid, noch de bedrijfswereld in zijn eentje kan oplossen.

“Bijvoorbeeld het CO2-vrij maken van de huizenmarkt, en terzelfdertijd onze bevolking beschermen tegen een energiecrisis. Hoe kunnen we in Vlaanderen inzetten op preventieve gezondheidszorg? We hebben een fantastische zorg in Vlaanderen en in heel het land: dat is een federale bevoegdheid. Preventieve gezondheidszorg kan een Vlaamse bevoegdheid zijn. Hoe kunnen we mensen gezonder maken voor ze naar het ziekenhuis moeten?”

Concrete projecten zijn er nog niet, maar er lopen al gesprekken met bedrijven, aldus Van Isacker. “Bijvoorbeeld voor energie zijn er al gesprekken met Elia en Fluvius. Voor het gezondheidsverhaal zijn er gesprekken met een aantal verzekeraars, maar die zijn nog niet concreet.”

Toekomst

De drijvende kracht achter Flanders Technology & Innovation is Vlaams minister-president Jan Jambon. Van Isacker vreest niet dat het hele project stilletjes zal afgevoerd worden als Jambon geen minister-president meer is. De vennootschap kan immers niet zomaar stopgezet worden. En de middelen voor de twee volgende edities van het festival in 2026 en 2028 zijn al in de Vlaamse meerjarenbegroting ingeschreven.

“Een nieuwe Vlaamse regering moet al een beslissing nemen om dit niet voort te zetten. Als zij dat niet doet, dan gaat dit verder. Maar bon, zeg nooit ‘nooit’.”

Bekijk het volledige gesprek met Klaus Van Isacker in Trends Talk vanaf 11 uur zaterdagochtend hier online of op Kanaal Z en vervolgens in de weekendlus.

Partner Content