KlaraFestival van Vlaanderen

Van di 7/9 t/m wo 22/9, Paleis voor Schone Kunsten en de Beursschouwburg in Brussel.

Info: tel. 070 77 00 00

Als concertorganisator is het Festival van Vlaanderen al dertig jaar lang een begrip en heeft intussen ook wereldfaam verworven. Door toedoen van een aantal pioniers kwamen wereldberoemde orkesten en solisten hier op bezoek en kregen artiesten van bij ons ook internationale uitstraling. Maar nu davert bijna dagelijks een trein van gerenommeerde musici door Brussel. Wordt het niet een beetje van het goede te veel, waarbij de muziekliefhebber door het bos de bomen niet meer ziet?

Het Festival van Vlaanderen is intussen een huis met veel kamers geworden (Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Limburg, Mechelen, Brussel…) met elk een specifiek thema. Vreemd genoeg leert de ervaring dat in dit landje zo groot als een voorschoot, de concertganger slechts zelden zijn of haar eigen streek verlaat, zelfs niet om een ‘evenement op wereldniveau’ bij te wonen. Dus is een Festival van Vlaanderen Brussel absoluut niet overbodig. De organisatoren zochten inspiratie bij de andere actoren op de culturele scène: de cultuurzenders Klara (radio) en Canvas (tv), Bozar Music enzovoort. Van de overheid krijgen ze bovendien voldoende steun om plannen te smeden voor de toekomst.

Hoewel hoog gegrepen voor een kleine zender, steekt nethoofd Walter Couvreur niet onder stoelen of banken dat Klara droomt van een eigen veelzijdig muziekfestival om een breder publiek aan te spreken. Een ‘venture’ met grote ‘broer’ Festival van Vlaanderen biedt mogelijkheden.

Gekozen werd voor een twee weken durend festival – sterk geconcentreerd in tijd, ruimte en handeling – met elke dag non-stop concerten en live-uitzendingen op Klara. En ook deze keer spelen de symfonische orkesten een prominente rol. Zubin Mehta dirigeert het Bayerisches Staatsorchester in de Derde Symfonie van Mahler; samen met ‘ons’ Collegium Vocale Gent vertolkt het Budapest Festival Orchestra muziek van Bartók en Stravinsky; de Nederlandse violiste Janine Jansen is te gast samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest (onder meer Mendelssohn); Anima Eterna brengt Brahms op historische instrumenten; u hoort Bruckner en Mahler door het Orchestre des Champs Elysées;The New Dutch Academy in de Concerti Grossi van Corelli en Nederlandse tijdgenoten; een soortement Symphonic Pink Floyd brengt het Hermes Ensemble samen met Collegium Vocale Gent; de Roemeense diva Angela Gheorghiu ‘concerteert’ voor het eerst in ons land, samen met het Vlaams Radio Orkest.

Milo Derdeyn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content