Klapstuk 97

Van 29 september tot 22 oktober wordt Leuven weer even het internationale centrum van de dans.

Klapstuk 97, het tweejaarlijkse dansfestival dat aan zijn achtste editie toe is, kiest opnieuw voor dans. Dat lijkt evident voor een internationaal dansfestival, maar tijdens de vorige edities werd meer en meer geflirt met andere disciplines.

De affiche werd voor de tweede keer op rij samengesteld door artistiek leider Johan Reyniers, die de hedendaagse dans graagt situeert in zijn historische context. Zo is er aandacht voor George Balanchine, één van de grootste vernieuwers van het klassieke ballet in de 20ste eeuw. Het Nationale Ballet uit Amsterdam opent het festival met Balanchines ” Agon” op muziek van Igor Stravinsky. Balanchine is een belangrijk referentiepunt voor de Amerikaanse choreografe Amanda Miller, jarenlang de naaste medewerkster van William Forsythe bij het Ballett Frankfurt. Miller is sinds kort aan het werk in Freiburg, en brengt onder meer ” Four for Nothing“, een choreografie op Bachs “Brandenburgische Konzerte”. De erfenis van Balanchine is ook aanwijsbaar in het werk van Jan Fabre. Hij toont voor het eerst zijn volledige reeks ” Vier Temperamenten“, vier solo’s die hij creëerde voor dansers waar hij in het verleden al mee samenwerkte : Renée Copraij, Wim Vandekeybus, Marc Vanrunxt en Annamirl van der Pluijm. De Italiaan Emio Greco en het Nederlandse duo Maria Voortman & Roberto de Jonge leerden de stiel eveneens bij Fabre, maar presenteren eigen werk.

Het festival besteedt ook ruimschoots aandacht aan de avant-garde-dans : in ” Love Radio Reunion” worden drie dansers van verschillende leeftijden samengebracht voor een hommage aan hun vroegere leermeester Merce Cunningham. Danser Vincent Dunoyer vroeg drie topchoreografen om speciaal voor hem een solo te maken : Anne Teresa De Keersmaeker, Steve Paxton en Liz Lecompte van de Wooster Group. Meer solowerk komt er van de New Yorkse Jennifer Lacey en van Jan Ritsema.

Opgemerkte theatergasten zijn Damiaan De Schrijver van tg. STAN met zijn bewerking van Thomas BernhardsOude Meesters” en de Duitse performer hors catégorieRaimund Hoghe met zijn nieuwste solo ” Chambre séparée“.

Na het succes op de vorige editie van Klapstuk wordt ook dit jaar plaats voorzien voor dans- en muziekimprovisaties. David Hernandez werkt met studenten van het Brusselse P.A.R.T.S. en het Leuvense P.E.P. (het opleidingsinitiatief van Klapstuk). Voor de muziekreeks ” Another Fear No Fall” wordt een beroep gedaan op zes improvisatoren die in steeds wisselende bezetting aantreden, zoals de Japanse trompettist Toshinori Kondo en de Amerikaanse harpiste Zeena Parkins.

Op videovlak is er onder meer de Belgische première van Johan Grimonprez‘ ” dial H-I-S-T-O-R-Y“, dat goed werd onthaald op Documenta in Kassel.

P. Anthonissen

Klapstuk 97 vindt plaats van 29 september tot 22 oktober op diverse locaties in Leuven. Informatie en reserveringen : tel. (016)20.81.33.

De New Yorkse Jennifer Lacey Brengt solowerk op Klapstuk 97.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content