Klaar voor morgen en overmorgen
Net zoals de Duitse economie in haar geheel blaakt Siemens van gezondheid. Het heeft een spectaculair kwartaal achter de rug en ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.
Het Duitse conglomeraat heeft voor de periode april tot juni resultaten gepubliceerd die alle verwachtingen overtroffen. Het heeft ook meteen van de gelegenheid geprofiteerd om zijn vooruitzichten voor het boekjaar, dat afloopt op 30 september, te verhogen. Peter Loescher, chief executive officer van Siemens, heeft aangegeven dat hij voor het boekjaar 2010 een operationele winst verwacht die ver boven de 7,47 miljard euro van 2009 zal uitkomen.
Herstel
De prognoses van het Duitse bedrijf zijn zeker niet uit de lucht gegrepen. Niet alleen is het orderboek aangegroeid tot een recordomvang van 89 miljard euro, ook de operationele marges zijn verbeterd, wat de resultaten ondersteunt. Die marges situeren zich op dit moment op het niveau van de doelstellingen van het plan Fit4 2010. De kans bestaat echter dat ze van nu af aan licht zullen plafonneren. Maar aangezien de bestellingen de omzet overschrijden, heeft Siemens nog steeds een sterk groeipotentieel. De goede cijfers van het derde kwartaal zijn vooral te danken aan de opkomende landen, met onder meer een omzetstijging van 14 % in China, 23 % in India en 35 % in Amerika exclusief de Verenigde Staten. Op het niveau van de bestellingen zien we echter een sterk herstel in Duitsland (+45 %) en in de Verenigde Staten (+51 %). Siemens hoeft in zekere zin alleen maar te profiteren van het economische herstel.
Opkomende landen en CO2
Ook op langere termijn blijven de vooruitzichten gunstig. De drie kernsectoren van het conglomeraat zijn veelbelovend. In het energiesegment is Siemens actief op het vlak van alle bronnen voor elektriciteitsopwekking: fossiele brandstoffen, hydraulische, hernieuwbare (wind en zon) en kernenergie. Volgens het Internationaal Energieagentschap zal er tegen 2030 circa 14.000 miljard dollar geïnvesteerd moeten worden in elektriciteitsopwekking om te kunnen beantwoorden aan de vraag, vooral in de opkomende landen. Het conglomeraat is eveneens actief in de olie- en gasexploitatie en, aan de andere kant van de keten, op het gebied van transmissie en distributie van elektriciteit.
De gezondheidssector is het meest rendabele segment van het conglomeraat en omvat twee divisies: beeldvorming & apparatuur en diagnostiek. Die laatste is de afgelopen jaren sterk uitgebreid via overnames en biedt een groot potentieel. Diagnostiek zal in de toekomst meer en meer gebruikt worden gezien het belang van een vroegtijdige detectie van ziekten en de ontwikkeling van alsmaar meer specifieke behandelingen (de arts moet vooraf kunnen garanderen dat de patiënt goed op de behandeling zal reageren). Het groeipotentieel van beeldvorming & apparatuur situeert zich vooral in de opkomende landen, die nog een aanzienlijke achterstand hebben op het gebied van medische apparatuur (met name in de ziekenhuizen).
Siemens is tevens wereldleider op het vlak van industriële systemen. Van de drie kernsectoren is die sector vanzelfsprekend degene die het meest afhankelijk is van het conjunctuurklimaat. Wanneer de wereldeconomie het goed doet, verkeert ook de divisie Automatisation & Drivers (automatisering & aandrijftechnologieën) in topvorm. In tijden van recessie is het heel wat minder. Over het boekjaar 2009 (afgesloten eind september 2009) is de omzet van de divisie met 17 % afgenomen. Ook in het huidige boekjaar is de omzet blijven dalen, maar anderzijds hebben we een herstel van de bestellingen kunnen vaststellen, wat aangeeft dat er beterschap op komst is. Bouw (brandbescherming, veiligheid, energiebesparing), OSRAM (verlichting: led, beheersystemen) en Mobiliteit (spoor- en stadsverkeer, beheer van verkeer over het land, op zee en in de lucht) hebben allemaal met elkaar gemeen dat hun strategie gebaseerd is op energiebesparingen (en het terugdringen van de CO2-uitstoot). Die segmenten vertegenwoordigen een belangrijk groeipotentieel in de komende jaren, vooral in de opkomende landen.
Overnames
Na talrijke herstructureringen, vooral in het technologiesegment (pc’s, netwerken enzovoort), is Siemens erin geslaagd om zijn focus opnieuw te richten op de meest veelbelovende sectoren en om relatief hoge rentabiliteitsniveaus te behalen. Op korte termijn zal het conglomeraat kunnen profiteren van het economische herstel. Op langere termijn zal het zich moeten concentreren op de opkomende landen, waar zich het grootste groeipotentieel voor de meeste van zijn activiteiten situeert. Op dit moment realiseert het Duitse bedrijf nog altijd drie vierde van zijn omzet in Europa en in Noord-Amerika, wat zeer hoog blijft. Anderzijds zou het conglomeraat ook een rol kunnen spelen in de huidige golf van fusies en overnames dankzij zijn riante kaspositie van bijna 15 miljard euro. Die laatste zou bovendien nog verhoogd kunnen worden door de verkoop van niet-strategische activiteiten zoals Siemens IT Solution & Services, een verlieslatende activiteit in het voorbije kwartaal. Er werd een nieuwe herstructureringsoperatie gepland om orde op zaken te stellen voor een waarschijnlijke verkoop.
Gezien zijn omvang, het profiel van zijn activiteiten en zijn redelijke waardering is Siemens de perfecte basiswaarde voor een aandelenportefeuille. We hebben het aandeel lange tijd afgeraden (zie Cash nr. 3 van 17 januari 2008), maar daar brengen we nu verandering in. Voor ons is Siemens koopwaardig onder 75 euro en ons koersdoel bedraagt 92 euro, 14 keer de verwachte winst voor het boekjaar 2011.
Door Cédric Boitte
Op langere termijn zal Siemens zich moeten concentreren op de opkomende landen, waar zich het grootste groeipotentieel voor de meeste van zijn activiteiten situeert.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier