Klaar voor het laatste rondje
Er gaat geen week voorbij of het gerucht van een fusie van AB InBev en SABMiller duikt wel ergens op. Toeval is iets anders. In 2007-2008 was het niet anders, toen met Anheuser-Busch.
Er zijn nog meer parallellen. Het machtsvacuüm bij de prooi bijvoorbeeld. SABMiller heeft het vroegtijdige overlijden van Graham Mackay nog altijd niet verteerd. Al voor de tweede opeenvolgende keer wordt in het jaarverslag nadrukkelijk hulde gebracht aan de gangmaker van het brouwerconcern. Mackay overleed half december aan een hersentumor. Hij maakte van het voormalige South African Breweries, waar hij sinds 1978 aan de slag was, de op een na grootste brouwer in de wereld.
In de zomer van 2012 wou Mackay de rol van CEO langzaam overhevelen naar zijn kroonprins Alan Clark. Als uitvoerend voorzitter zou hij die overgang nog intensief begeleiden. De genadeloze ziekte besliste er anders over. De 54-jarige Clark moest vanaf april vorig jaar sneller dan verwacht alleen achter het stuur. Niet dat de man, gepokt en gemazeld in de performante Zuid-Afrikaanse bedrijfscultuur van SABMiller, onbekwaam zou zijn. Clark draait al sinds 1990 mee in het huis. En de cijfers van het voorbije boekjaar waren opnieuw puik. Ze werden enkel vertekend door wisselkoerseffecten.
AB InBev heeft geen tijd
Toch oogt het brouwersconcern wat stuurloos. Vicevoorzitter John Manser werd in april 2013 de tijdelijke voorzitter, voor één jaar. Maar nu blijkt dat zijn mandaat alweer voor een jaar wordt verlengd, als tenminste de algemene vergadering van aandeelhouders eind juli daarmee instemt. SABMiller wil de tijd nemen voor een adequate opvolging.
Maar wat als AB InBev geen tijd wil verliezen in een markt waar analisten volop speculeren over de volgende overnameprooi, en geld lenen spotgoedkoop is? De wereldmarktleider had eind vorig jaar wel 49 miljard dollar financiële schulden, maar daarvan was nog geen 1 miljard bankschulden. Obligatieleningen vormen de overgrote meerderheid.
Ook het Amerikaanse Anheuser-Busch wou in 2002 ruimschoots tijd om de fakkelwissel van August Busch III te verteren. Hij leidde sinds 1975 met strakke hand het brouwersconcern. Zijn weifelende zoon August Busch IV werd eind 2006 CEO, maar kon niet op tegen het Belgisch-Braziliaanse geweld. Op 13 juli 2008 werd het Amerikaanse concern opgepeuzeld.
Twee hoofdaandeelhouders
De kaarten bij SABMiller liggen weliswaar anders. Anheuser-Busch werd voor 52 miljard dollar in cash gekocht, met dank aan het volledig versnipperde aandeelhouderschap. SABMiller heeft twee controlerende aandeelhouders die mee in bad willen. Een van hen is de Colombiaanse familie Santo Domingo, goed voor een belang van 15 procent. Vorige zomer stapte die samen met de Belgische AB InBev-families rond de bestuurder Alexandre Van Damme in Douwe Egberts. Dat kan echt niet alleen voor de koffieklets zijn.
De tweede hoofdaandeelhouder is Altria. Het beursgenoteerde Amerikaanse concern, onder meer eigenaar van de sigarettenfabrikant Philip Morris, heeft een belang van 27 procent. Dat verwierf Altria in de zomer van 2002 toen zijn dochter Miller fuseerde met de Zuid-Afrikanen tot SABMiller. Altria wou toen betaald worden in aandelen en niet in cash, want dan zou het een meerwaardebelasting moeten betalen. Die bedraagt in de Verenigde Staten 35 procent. Bij een aandelenruil wordt de meerwaarde niet fiscaal belast.
Vandaag wordt hardop gefluisterd dat Altria, mochten de nummers één en twee in de brouwerswereld fuseren, opnieuw een aandelenruil wil. Ook Santo Domingo neigt veeleer naar een aandelenruil dan naar een cashbetaling. De twee hoofdaandeelhouders willen mee in het grote bierbad. Wat is een mogelijk scenario? AB InBev gaf in de zomer van vorig jaar een overduidelijk schot voor de boeg. Bij de overname van de Mexicaanse marktleider Grupo Modelo werden ook de verkopende aandeelhouders mee in het bad getrokken. Van de overnameprijs voor circa 20 miljard dollar, injecteerden de Mexicanen opnieuw 1,5 miljard dollar in AB InBev, door aandelen van de marktleider te kopen. Bovendien kregen de Mexicanen dit voorjaar twee zitjes in de raad van bestuur van AB InBev.
De Mexicanen kochten bestaande aandelen. Een operatie met SABMiller betekent echter een kapitaalverhoging, en dus de uitgifte van nieuwe aandelen. Ook het aantal bestuurders van de nieuwe biermastodont zal toenemen.
WOLFGANG RIEPL
De twee hoofdaandeelhouders van SABMiller willen mee in het grote bierbad.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier