Kim Clijsters.

Ondergete- kende speelt, op een bescheiden niveau, tennis. Toen ik onlangs aan een toernooi deelnam en de eerste twee wedstrijden won, vroeg mijn zesjarig zoontje: “Moet je nu alweer tennissen?” Ik legde hem uit dat telkens als je wint, je naar de volgende ronde gaat en dus moet spelen. “Dus als je blijft winnen, word je Kim Clijsters?” antwoordde hij na even over mijn uitleg te hebben nagedacht. Tegen kinderlogica kan je niet op. (Ik kan u verzekeren dat naast fysieke hinderpalen de kans dat ik Kim Clijsters word, op 0,0 mag worden geschat).

Wel jammer, want Kim Clijsters heeft dit jaar al 1,67 miljoen dollar verdiend, en dat is een veelvoud van wat er tijdens mijn hele leven op mijn bankrekening is verschenen. Bovendien is Clijsters, net als haar evenknie Justine Henin-Hardenne, meer waard dan alleen dat prijzengeld. Sponsoring en merchandising brengen ook nog aardig wat in het laatje (zie blz. 50 voor een overzicht).

“Als je blijft winnen, word je Clijsters.” Een zelfde kinderlogica heeft onze premier vier jaar lang gebezigd. “Als je blijft zeggen dat het goed gaat, wordt België een paradijs,” was zijn devies. Net zomin als ik Clijsters word, is België tijdens vier jaar Verhofstadt I uitgegroeid tot een paradijs. En het wordt steeds moeilijker voor de premier om zijn kinderlogica vol te houden. De economische cijfers worden slechter en de regeringsonderhandelingen verlopen dan ook erg moeizaam (zie Karl, blz. 97).

En er is nog méér onweer op komst. Op blz. 16 vindt u de resultaten van onze driemaandelijkse CEO-poll, een enquête omtrent het vertrouwen van CEO’s. 76,3 % verwacht geen economisch herstel binnen het jaar. De CEO-poll bevestigt de eerder verschenen conjunctuurindicator van de Nationale Bank en de conjunctuurnota van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). De Belgische werkgeversvereniging concludeerde vorige week zelfs dat er een recessie zit aan te komen. Het aantal pessimisten onder de VBO-sectoren is gestegen van 55 % naar 75 %.

Het VBO verwacht ook dat de werkgelegenheid de komende zes maanden zal blijven dalen. Is dat in tegenspraak met ons omslagverhaal van deze week: 14.261 vacatures die u nergens anders vindt? Neen. U mag uit onze titel zeker niet concluderen dat alles weer goed gaat. Er spelen twee fenomenen.

Ten eerste heb je een natuurlijk verloop op de arbeidsmarkt. Als werknemer A naar bedrijf B overstapt en – kort daarna – werknemer B naar bedrijf A gaat, ontstaan er twee vacatures zonder dat de werkgelegenheid stijgt. Niet toevallig vind je in de tabellen op blz. 42 veel commerciële en administratieve bedienden en callcenteroperators terug, steevast functies die een groot verloop kennen.

Ten tweede hebben bedrijven het nog steeds moeilijk om werknemers voor bepaalde functies te vinden. Knelpuntberoepen zijn bijvoorbeeld boekhouders, directiesecretaressen en lassers. Ook de VBO-enquête toonde aan dat er nogal wat sectoren zijn – textiel, kleding, chemie, uitzendarbeid en delen van de metaalverwerkende nijverheid – die zeer veel moeite hebben om gespecialiseerde arbeidskrachten te vinden.

De overheid moet dan ook blijven werken aan het beter matchen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Hoe flexibeler we die markt kunnen organiseren en hoe meer prikkels we kunnen inbouwen, hoe beter.

Wat kunt u dus wél concluderen uit ons omslagverhaal: dat er ook in sombere tijden nog werkgevers op zoek zijn naar werknemers. En dat er dus nog steeds kansen zijn op de arbeidsmarkt.

14.261 van die kansen vindt u gecombineerd in deze Trends en op onze website www.trends.be. Als u met een van die kansen wint, wordt u nog geen Kim Clijsters. Maar u krijgt wél beslist het gevoel dat u iets kunt, dat u iets waard bent.

Guido Muelenaer

Het wordt steeds moeilijker voor Verhofstadt om zijn kinderlogica vol te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content