‘kijk naar een breed palet van motivaties’
JOHAN VAN OVERTVELDT Minister van Financiën
“Het ligt niet in mijn aard als leider belerend te zijn. Ik vind dat je je punt moet kunnen maken zonder dwingend over te komen. Je kunt denksporen openen door een situatie te depersonaliseren. Dat betekent dat je een algemeen stramien of een algemene evolutie ontwaart. In het geval van Nathalie zorgde dat voor een nieuw inzicht in de verhouding tussen werk en privé. Zelf had ik nooit een vergelijkbare situatie meegemaakt, maar ik kon ze wel toetsen aan mijn eigen familie- en vriendenkring. Zo help je de persoon die je leidt om verder te kijken dan de eigen situatie.”
“Dat principe pas ik ook toe in de politiek. Als iemand in de Eurogroep een standpunt verdedigt, is dat dan zijn persoonlijke mening? Of speelt in dat land een bepaalde historiek? Je kijkt het beste naar een breed palet van mogelijke motivaties. Zo leer je als leider sneller bij. Dat in een democratie ook af en toe andere types leiders opduiken, zoals Donald Trump, moet je respecteren. De Verenigde Staten hebben de leider die ze gekozen hebben. Zijn leiderschapsstijl is absoluut de mijne niet, maar the proof of the pudding is in the eating.”
“Biografieën van leiders vind ik een waardevolle inspiratiebron. Lezen hoe Isaac Newton de eerste echte centrale bankier was, of hoe iemand als Bismarck aan staatsvorming deed, helpt om even het tijdsbeeld te verzetten. Ook dat is een vorm van depersonaliseren, maar dan door de tijd.”
NATHALIE CAMBIER Onafhankelijk managementconsultant
“Mijn grootste fout was dat ik geen fouten durfde te maken. In het jaar dat Johan mijn mentor was, heb ik de stap gezet van een functie bij Cargill naar een zelfstandige carrière. Johan heeft me bijgebracht dat het nuttig kan zijn fouten te maken en eruit te leren. Vanuit een perfectionisme, ambitie en ook wel wat faalangst durfde ik dat vroeger niet. Nu durf ik te experimenteren en weet ik dat je van fouten kunt groeien.”
“In het zeer inspirerende Working Identity van Insead-hoogleraar Herminia Ibarra heb ik die gedachte ook teruggevonden. Het boek speelt in op carrièreswitches en hoe je er het beste mee omgaat. Ibarra vertrekt van het idee dat je niet te theoretisch je weg moet uitstippelen. Ook zij zet experimenteren voorop om op basis daarvan de juiste aanpassingen door te voeren.”
“Het traject dat ik het voorbije jaar heb afgelegd, heeft me ook veel bijgebracht over hoe je in een onderneming communiceert als je met vragen zit. Het is belangrijk open te zijn als je twijfelt over je carrière, maar ik vond het moeilijk me kwetsbaar op te stellen. Daardoor was mijn vertrek bij Cargill voor velen een donderslag bij heldere hemel. Als je je vraagtekens tijdig uit bij de juiste mensen, kun je echt wel hulp vinden.”
Young Leaders/Inspiring Mentors is een traject van de leiderschapsorganisatie Lead-In, dat een ervaren leider koppelt aan een jonge wolf. Geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor de volgende cyclus via info@lead-in.eu.
Wouter Temmerman, fotografie Debby Termonia
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier