Kerstmis met Bach

Met het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach in drie compleet verschillende uitvoeringen kunt u het begin van de kerstperiode moeilijk missen.

In de eindejaarsperiode kan je moeilijk om de kerstconcerten heen. Op het repertoire kan het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach dan niet ontbreken. Bijzonder dit jaar is dat er liefst drie toporkesten Bachs evergreen komen opvoeren in Brussel, Brugge en Antwerpen.

Te beginnen bij het Amsterdam Baroque Orchestra, onder leiding van Ton Coopman. Dat komt op vrijdag 13 december naar het Paleis voor Schone Kunsten. Het oratorium bestaat uit zes delen, die Bach in 1734 schreef voor zes vieringen in de Thomaskerk in Leipzig. In Bozar brengen Coopman en co de eerste vier cantates, die gebaseerd zijn op eerder geschreven profane cantates waarvan de tekst is veranderd. Coopman viert dit najaar zijn 75ste verjaardag met een tournee langs enkele grote zalen. Het is de kers op de taart van een onvoorstelbare carrière.

op donderdag 12 december kunt u naar het Weihnachtsoratorium in deSingel. Daar wordt het topwerk uitgevoerd door het koor en het orkest van Collegium Vocale Gent. Dat wordt voor één keer niet geleid door Philippe Herreweghe, maar door de Duitse tenor en gerenommeerde Bach-uitvoerder Christoph Prégardien.

Het Duitse Ensemble Resonanz komt op 20 december in het Concertgebouw Brugge Bachs kerstoratorium uitvoeren. Maar dat doet het op zijn typische, eigenzinnige manier. Ze infuseren de klassieker met invloeden van nu, bijvoorbeeld met synthesizers. Het kamermuziekensemble nodigt gastmuzikanten, hedendaagse kunstenaars of filosofen uit om nieuwe inzichten te krijgen in de muziek.

Diezelfde week, op 18 december, programmeert het Concertgebouw Brugge nog zo’n typische crowdpleaser: de Messiah van Georg Friedrich Händel, uitgevoerd door Collegium 1704.

Weihnachtsoratorium, op 13 december in Bozar, op 12 december in deSingel en op 20 december in Concertgebouw Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content