KERK VRAAGT RAAD

Filip Vandendriessche is een Vlaamse “conflictoloog” en adviseerde de Zuid-Afrikaanse katholieke bisschoppenconferentie in Port Elisabeth bij de voorbereiding van een roomse synode over de Afrikaanse kerk. Klanten met een kerkelijk profiel zijn een groeimarkt voor advisering, zegt hij. Een belangrijke onderneming betaalde de reis- en advieskosten in Zuid-Afrika. Filip Vandendriessche heeft vervolgorders in kerkelijke kring in Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Tussen de blanke en de zwarte bisschoppen van Zuid-Afrika bestonden spanningen over de traditionele Afrikaanse waarden en riten. Mag een geit geslacht worden om de ziekte van een kind te keren ? Of dient dit vermeden te worden omdat het een animistisch godsdienstgevoel verraadt ? De zwarte bisschoppen verzetten zich tegen het gebruik van condomen en rationaliseerden dit door te verwijzen naar het pauselijke verbod, terwijl het een afwijzing was om de Afrikaanse mythe van mannelijkheid niet te bruskeren. Negentig procent van de vrouwen van Lesotho zijn seropositief, wat ontstellende gevolgen heeft voor hun nageslacht. Een Nederlands bisdom organiseerde collectes om condomen voor Zuid-Afrika te financieren. “De kerk in Afrika leeft in een schizofrene situatie, overdag is de gelovige katholiek, ‘s nachts heerst de ngoma, de tovenaar,” zegt Filip Vandendriessche. “Als een meisje ziek is, wordt de mythische verklaring van de ziekte aangebracht door de ngoma, er zou bijvoorbeeld te weinig geofferd zijn bij de dood van een broer van de moeder.” De begeleiding van Filip Vandendriessche in Zuid-Afrika had een nuttig effect. “Eén van de lessen die getrokken werden, was : let’s agree to disagree. Niet zo’n alledaagse conclusie in een katholiek milieu waar ruzie aangevoeld wordt als slecht, zondig. Let’s agree to disagree is een belangrijke stap in een conflictbeheersing. Je kan zo geleidelijk een conflictueuze vergadercultuur omdraaien. In organisaties met onderhuidse conflicten wek ik deze soms op ten einde ze te expliciteren en vervolgens te ontladen. In katholieke organisaties bestaat de stilzwijgende regel dat je niet van mening mag verschillen.” Tijdens de Afrikaanse synode werd voor de allereerste maal gedanst in de Sint-Pietersbasiliek, een gevolg van Vandendriessches bemiddeling in Port Elisabeth.

Filip Vandendriessche studeerde psychologie aan de KU-Leuven, was mandataris NFWO, is consultant, lector in Leuven en gastdocent. Twee boeken staan op zijn naam : Efficiënt Communiceren, Pour une Communication Efficace. In juni verschijnt bij Lannoo een nieuw werk met zijn jongste inzichten over conflictmanagement.

FILIP VANDENDRIESSCHE De Kerk is een groeimarkt voor advies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content