KENNIS

Met dit middenluik verbinden we deze keer twee schijnbaar ver uit elkaar liggende boeken, de tragikomische roman over werken in Japan van Amélie Nothomb (zie bespreking op blz. 129) en het doorwrochte managementboek Mega Change van William Joyce (zie hiernaast). In de literaire bestseller duikelen we in een bedrijfscultuur waar de hiërarchie onaantastbaar is en creativiteit in de kiem gesmoord wordt. In het businessboek leren we dat de mensen het verschil maken en dat daarom platte en soepele structuren vereist zijn in deze tijden waarin kennis en innovatieve souplesse de spil vormen. Op deze kolommen stellen we twee boeken voor die tonen hoe je van de ene rigoureuze, hiërarchische situatie – hoe hopeloos ze ook lijkt – naar de andere kan evolueren. Het sleutelwoord daartoe is de lerende organisatie. De managementgoeroe die in één adem met dat begrip uitgesproken wordt, is Peter Senge.

De huidige hoofddocent aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zette al in 1990 de toon met De vijfde discipline. Sindsdien geeft hij raad bij het verwezenlijken van de lerende organisatie. De eerste tips kregen we in Het vijfde discipline praktijkboek en een tweede lading volgde in het nu vertaalde De dans der verandering, dat hij samen met nog vijf consultants en onderzoekers schreef.

Deze keer focust Senge op het veranderingsproces zelf. Hij tekent een model uit, dat duidelijk maakt welke obstakels er kunnen opduiken. Vervolgens passeren de diverse hindernissen de revue. Senge en zijn co-auteurs maken daarbij steevast een handige overstap van een bijwijlen veel te algemene theorie of onderzoeksgegevens naar concrete tips. Het advies waaiert breeduit. Je vindt er zowel tips die aansluiten bij timemanagement als voorschriften bij coaching. De ene keer blijven de constateringen en wenken flauw of déjà-lu, de andere keer bieden ze evenwel een verhelderende kijk. Ook de bedrijfsvoorbeelden helpen. Alvast geen boek om te negeren.

Dorothy Leonard (Harvard Business School) past de lerende organisatie toe met het vizier gericht op innovatie en productontwikkeling. In Bronnen van kennis staat de vraag centraal: waarom zijn sommige ondernemingen beter in innovatie dan andere? Ook deze auteur wisselt een eigen model behendig af met concrete ervaringen uit het bedrijfsleven. Vooral een aanrader voor wie zich concentreert op productontwikkeling.

Peter Senge e.a., De dans der verandering. Academic Service, 535 blz., 1590 fr. Dorothy Leonard, Bronnen van kennis. Scriptum, 351 blz., 1595 fr.

ldd

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content