Kazakse shock

In een toernooi met veel couleur locale was een Ier de beste.

Eind september won de Ier Stephen Browne in Almaty de Kazakstan Open, een toernooi voor de Challenge Tour. Waarmee hij eigenlijk geschiedenis schreef. In de Nurtau Golf Club diende hij een kaart van veertien onder par in. Daarmee werd hij de eerste winnaar van een professioneel golftoernooi in de voormalige sovjetrepubliek. Browne, die het grootse deel van het seizoen in de Europese Tour speelde, was een categorie gezakt. Zijn ontgoochelende prestaties werden veroorzaakt door een manke swing.

Stephen Browne, een Dubliner van 31 jaar, begon in Almaty sterk met een 66. Maar hij speelde vooral constant op een hoog niveau. In zijn ijver om punten te pakken, vergat hij helemaal dat hij eigenlijk een soort pionier was. Golfspelers vergeten wel eens vaker wat er om hen heen gebeurt als ze technische dingen moeten regelen. “Halverwege de zomer besliste mijn coach Graham Packer dat het tijd was om eens aan mijn swing te werken. Hij wilde absoluut mijn backswing bijsturen, en daar deden we ruim twee maanden over. Maar het heeft vruchten afgeworpen. Graham is al twintig jaar mijn coach en ik heb het volste vertrouwen in hem. Hij was trouwens getuige op mijn huwelijk.”

Het Kazakse terrein werd zeer gesmaakt door de spelers. De Engelsman Sam Osborne, die negende werd met tien slagen onder par, verwoordde het zo: “Een uitstekend parcours, met greens die behoorlijk snel zijn en een moeilijke rough waar je een goede driver nodig hebt. Op sommige terreinen van de Challenge Tour kan je met een minder goede drive ook nog goed terechtkomen. Toen we naar hier kwamen, hoorden we dat het parcours niet goed was, maar het tegendeel is waar.”

Nurtau werd amper twee jaar geleden ingewijd. Colin Montgomery speelde er toen achttien holes met president Nursultan Nazarbajev. Amper twee jaar later stond de Open van Kazakstan al op de tweede plaats qua prijzengeld in de Challenge Tour: 250.000 euro. Dat is evenveel als voor de grote finale die op de Pouilles wordt gespeeld. Alleen de Opens van Mexico, Rusland, Saint-Omer en de Canarische Eilanden doen het beter.

Het Kazakse toernooi was een grote première voor de tweede divisie van de Europese golfsport, die zich altijd heeft ingespannen om nieuwe contreien te ontdekken en de sport in zoveel mogelijk landen een degelijke structuur te bezorgen. Wel jammer dat België niet op die agenda staat.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content