KASSA VOOR HEIN DEPREZ

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Greenyard Foods, Peatinvest en Univeg fuseren. Hein Deprez verwierf twee jaar geleden de controle over Univeg. Het bedrijf is intussen meer dan verdubbeld in waarde.

Deze week werd bevestigd dat de groente- en fruitmultinational Univeg samen met de potaardeproducent Peatinvest wordt opgenomen in Greenyard Foods, de beursgenoteerde producent en verkoper van diepvriesgroenten. Dat gebeurt via een inbreng in natura, waarbij de aandeelhouders van Univeg en Peatinvest 25,5 miljoen nieuwe aandelen in de fusiegroep krijgen. Het aantal aandelen stijgt naar 44,4 miljoen. Het huidige Greenyard Foods krijgt in de nieuwe groep 42,5 procent van de aandelen, Univeg 49,6 procent. Op basis van de beurskoers van ruim 18 euro krijgt Univeg zo een waarde van 396 miljoen euro. Dat is een mooi verschil met twee jaar terug, toen de vennootschap 189 miljoen euro waard was (met aftrek van de schuldenlasten).

Een appel is een appel

In 2014 haalde Univeg, officieel geregistreerd als de nv Fieldlink, een recurrente ebitda van 77 miljoen euro op een omzet van 3,17 miljard euro. De waardering zou dus neerkomen op ruim negen keer de recurrente ebitda op basis van de beurswaarde plus de financiële schulden – een courante manier om de waarde van een bedrijf te bepalen. Dat is hoger dan de waardering uit de zomer van 2013. Toen werd het gemiddelde van de ebitda tussen 2011 en 2014 genomen: dat kwam uit op vijfmaal de ebitda.

Maar de nieuwe fusiegroep is vooral een goede zaak voor Fieldlink, en dus voor Hein Deprez, de controlerende aandeelhouder met 52,1 procent van de aandelen. Greenyard Foods is een rendabeler bedrijf en heeft een fors hogere solvabiliteit dan Univeg. Dat komt doordat Greenyard Foods meer toegevoegde waarde creëert via voorverpakte diepvriesgroenten, conserven, soepen en sauzen. Univeg noemt zich dan wel een wereldspeler in fruit en groenten, maar het heeft geen merkproducten. Een appel is een standaardproduct en blijft in wezen altijd een appel.

Zorgwekkend voor de minderheidsaandeelhouders van Greenyard Foods is de zware schuldenlast van Univeg. Het gros van de schulden bestaat uit een obligatielening van 285 miljoen euro die vervalt in 2020. De rentelast bedraagt een forse 7,875 procent. De onderneming benadrukt dat de kasstromen, die onder meer kunnen dienen voor de aflossing van leningen, een belangrijke waardemeter zijn. Bovendien tekenden belangrijke institutionele partijen in op de obligatielening, waarmee ze hun vertrouwen in het Univeg-model benadrukten.

Synergie tussen drie partijen

Er zal ongetwijfeld synergie tussen de drie fusiepartijen zijn. Voor Hein Deprez is die stap logisch, gezien hij de controle in de drie bedrijven heeft: 52,1 procent in Univeg, 46,5 procent in Greenyard Foods en 95 procent van Peatinvest. Er is uiteraard ook synergie in de bundeling van het aanbod voor de klanten van de groep. Bovendien zou de aankoopkracht moeten stijgen. Maar het blijft voor een groot stuk een operatie waarbij een vrij solide onderneming, Greenyard Foods, samensmelt met een zwakke reus. Hein Deprez ziet daarbij de waardering van Univeg fors klimmen.

WOLFGANG RIEPL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content